• Obecnie brak na stanie
OREGANO 0,2g

OREGANO 0,2g

2,10 zł
Brutto
  • Roślina wieloletnia.
  • Wymaga stanowiska ciepłego, osłoniętego.
  • Używa się jej jako przyprawę do sałatek, potraw z jaj, serów, warzyw, ryb, mięsa. 
  • Ma właściwości lecznicze, ściągające.
  • Służy do płukania gardła, dziąseł.
  • Reguluje pracę układu trawiennego.
Ilość
  Obecnie brak na stanie

Lebiodka pospolita, znana również jako oregano, to bylina zielarska o wysokiej wartości przyprawowej, licznych właściwościach leczniczych, a także walorach dekoracyjnych oraz miododajnych, polecana do uprawy polowej oraz doniczkowej. Nasiona należy wysiewać bezpośrednio na docelowe miejsca, do gruntu lub do pojemników, zachowując zalecaną rozstawę lub rozsadzając siewki w miarę wzrost. Roślin o niewysokim i kępkowym pokroju, formują zwarte kępki wypełnione wzniesionymi, gęsto ulistnionymi pędami, osiągającymi wysokość od 40 do 50 cm.

Lebiodka pospolita jest uprawiana dla pozyskiwania ulistnionych pędów, odznaczających się wysokim aromatem, który zawdzięczają obfitości olejków eterycznych zawartych w roślinie. Wyprostowane, smukłe łodygi są gęsto pokryte, rozwijającymi się w naprzeciwległych parach, ogonkowatymi liśćmi, o lancetowych, dość szerokich kształtach, niemal gładkiej delikatnie karbowanej powierzchni oraz regularnych krawędziach. Wierzchołki pędów pokrywają baldachowe kwiatostany, wypełnione drobnymi, jasnofioletowymi kwiatami. Kwiaty nie wykazują wartości ozdobnej, ale z uwagi na obfitość nektarów oraz pyłków są chętnie odwiedzane przez różne gatunki owadów zapylających, a roślina jest zaliczana do gatunków miododajnych. Rośliny, poza kwiatami, mają jednolite, intensywnie zielone wybarwienie. Zioło nabiera walorów konsumpcyjnych w okresie kwitnienia, już w pierwszym roku uprawy. Zbiory mogą być prowadzone poprzez obrywanie pojedynczych liści lub ścinanie całych pędów, zalezie od zapotrzebowania, niemal przez całe lato.

Lebiodka pospolita dostarcza aromatyczne liście oraz pędy, charakteryzujące się korzennym aromatem oraz delikatnie gorzkawym smakiem, mających szerokie zastosowanie konsumpcyjne oraz zielarskie. Zioło, po zasuszeniu i sproszkowaniu, długo zachowuje swoje walory, przechowywane w odpowiednich warunkach. Roślina jest polecana do użytku konsumpcyjnego, jako aromatyczny i dekoracyjny dodatek wzmacniający walory smakowe sałatek, surówek oraz dań na ciepło, szczególnie inspirowanych kuchnią śródziemnomorską. Roztwory wodne na bazie świeżych lub suszonych liści regulują pracę układu pokarmowego oraz wykazują działanie przeciwzapalne. Rośliny, zwłaszcza w uprawie doniczkowe, wykazują wartość ozdobną, dodatkowo wzmacnianą wysokim aromatem i mogą stanowić naturalną dekorację parapetu okiennego balkonu lub tarasu.

Pokrój: niewysoki i kępkowy, rośliny formują wielopędowe, bujne i zwarte kępki, wypełnione wzniesionymi pędami, gęsto porośniętymi, rozwijającymi się w naprzeciwległych parach, ogonkowatymi liśćmi, o lancetowych, dość szerokich blaszkach, niemal gładkiej, delikatnie karbowanej powierzchni oraz regularnych krawędziach, wierzchołki pędów okrywają baldachowe kwiatostany, wypełnione drobnymi kwiatami, o jasnoróżowej barwie, stanowiące obfite źródło nektarów i pyłków kwiatowych, rośliny, poza kwiatami, mają jednolite, intensywnie zielone wybarwienie.

Zastosowanie: roślina przyprawowa, jako aromatyczny i dekoracyjny dodatek poprawiający walory smakowe, sałatek i surówek, a także dań na ciepło, szczególnie inspirowanych kuchnią śródziemnomorską, surowiec zielarski do przygotowywania roztworów wodnych, roślina dekoracyjna, uprawiana w warunkach domowych na balkonach i tarasach, surowiec do produkcji suszu, roślina miododajna.

Termin siewu: bezpośrednio na stałe miejsca, do gruntu lub do pojemników, w kwietniu lub w maju.

Rozstawa: 40 x 30 cm.

Termin zbioru: od lipca do września.

Mrozoodporność: całkowita, gatunek uprawiany w cyklu wieloletnim.

Stanowisko: nasłonecznione i osłonięte od wiatru, o podłożu ciepłym, przepuszczalny i żyznym, uprawę w pojemnikach zaleca się prowadzić na podłożu uniwersalnym lub specjalistycznym podłożu do uprawy warzyw i ziół i regularnie podlewać.

Szczegóły produktu

Szybkie porównanie

Produkt
Oregano Origanum vulgare 0,2g ROL OREGANO 0,2g Rukola wieloletnia Diplotaxis erucoides 0,5g LAWENDA LEKARSKA 0,2g LAWENDA LEKARSKA 0,2g MAJERANEK 1g MAJERANEK 1g
Dostępność
Cena
2,10 zł
2,80 zł
2,70 zł
2,70 zł
Opis
  • Roślina wieloletnia.
  • Wymaga stanowiska ciepłego, osłoniętego.
  • Używa się jej jako przyprawę do sałatek, potraw z jaj, serów, warzyw, ryb, mięsa. 
  • Ma właściwości lecznicze, ściągające.
  • Służy do płukania gardła, dziąseł.
  • Reguluje pracę układu trawiennego.
  • Roślina wieloletnia, miododajna, ozdobna, lecznicza.
  • Z powodu zapachu lawenda wabi do siebie pszczoły, trzmiele i motyle, a odstrasza komary i mszyce.
  • Roślina jednoroczna.
  • MAJERANEK potrzebuje gleby żyznej, zasobnej w wapń, stanowiska ciepłego i nasłonecznionego.
Brak cech do porównania

Przeglądane produkty

Brak produktów