• Obecnie brak na stanie
Koper włoski, Fenkuł Mammouth 1g ROL
Roltico

Koper włoski, Fenkuł Mammouth 1g ROL

Indeks: 2566
2,10 zł

(2,10 zł za 1 g)

Brutto
  • roślina dwuletnia
  • częścią jadalną są kuliste, białe, mięsiste zgrubienia nasad pędów liściowych (surowe bądź zapiekane) lub zielone, świeże liście jako dodatek do ryb, sałatek i zup.
  • Ma lekki anyżkowy posmak.
  • Nie wykazuje skłonności do wybijania w pędy kwiatostanowe.
Ilość
  Obecnie brak na stanie

 

Płatność i dostawa

 

Bezpieczne płatności z paynow

 

Odbiór osobisty w Słupsku

Koper włoski, znany również jako fenkuł, to wszechstronne warzywo o szerokim zastosowaniu. Odmiana Mammouth, dostępna w naszym sklepie, wytwarza duże, jasne, słodkie, smaczne i aromatyczne bulwy o anyżkowym smaku. Liście kopru włoskiego są również jadalne. Ze względu na swoje wysokie walory smakowe, fenkuł jest często wykorzystywany w kuchni, ale także posiada właściwości lecznicze. Jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, zwłaszcza potasu. W medycynie wykorzystuje się owoce kopru włoskiego, które mają działanie wiatropędne.

Jakie właściwości posiada fenkuł Mammouth?

Nazwa: Koper włoski, fenkuł Mammouth

Nazwa łacińska: Foeniculum vulgare Mammouth

Forma życiowa: Roślina dwuletnia (w rejonach występowania staje się byliną)

Wysokość: 90-200 cm

Rodzaj kwiatów: Koper włoski wytwarza drobne kwiaty zebrane w baldachy złożone o średnicy 10 cm.

Kolor kwiatów: Żółte kwiatki, 5-płatkowe

Okres kwitnienia: Fenkuł Mammouth kwitnie przez całe lato, od lipca do września.

Ulistnienie: Piękne, ozdobne, pierzaste liście - ulistnienie jest naprzemianległe i rozgałęzione na łodydze.

Pokrój: Roślina ma wyprostowany pokrój. Na prostej, sztywnej, lekko żebrowanej łodydze rosną trójczłonowe, pierzaste liście oraz baldachowate kwiatostany. Pędy są nagie, pokryte nalotem woskowym.

Rozstawa: Optymalna rozstawa między sadzonkami wynosi 30 x 40 cm.

Zbiór: Koperek włoski można zbierać od września do października, w zależności od terminu siewu. Zbierając koperek, warto zwracać uwagę na dojrzałość bulw.

Mrozoodporność: Koper włoski jest rośliną mrozoodporną w naszych warunkach.

Stanowisko: Najlepsze dla fenkułu jest ciepłe, słoneczne i osłonięte miejsce z żyznym, próchnicznym i dobrze nawodnionym glebą. Przesuszenie podłoża może niekorzystnie wpływać na rozwój rośliny.

Zastosowanie: Fenkuł ma wiele zastosowań. Jest powszechnie używany w kuchni śródziemnomorskiej. Charakteryzuje się nieco ostrzejszym, anyżowym smakiem i aromatem. Nadaje się do pieczenia, smażenia, nadziewania oraz dodawania do sałatek i surówek. W kuchni wykorzystuje się głównie bulwę o aromatycznym smaku, ale jadalne są również liście, które świetnie udekorują potrawę. Koper włoski ma również właściwości lecznicze, zwłaszcza w zakresie układu pokarmowego, a głównym surowcem leczniczym są owoce - mają działanie wiatropędne.

Szczegóły produktu

Specyficzne kody

EAN13
5906493009153

Szybkie porównanie

Produkt
Koper włoski, Fenkuł Mammouth 1g ROL Koper włoski, Fenkuł Mammouth 1g ROL Rukola wieloletnia Diplotaxis erucoides 0,5g KOLENDRA SIEWNA 3g,. KOLENDRA SIEWNA 3g,. LAWENDA LEKARSKA 0,2g LAWENDA LEKARSKA 0,2g
Dostępność
Cena
2,10 zł
2,90 zł
2,70 zł
2,70 zł
Opis
  • roślina dwuletnia
  • częścią jadalną są kuliste, białe, mięsiste zgrubienia nasad pędów liściowych (surowe bądź zapiekane) lub zielone, świeże liście jako dodatek do ryb, sałatek i zup.
  • Ma lekki anyżkowy posmak.
  • Nie wykazuje skłonności do wybijania w pędy kwiatostanowe.
  • Poprawia trawienie, ma działanie przeciwskurczowe i przeciwbakteryjne.
  • Roślina wieloletnia, miododajna, ozdobna, lecznicza.
  • Z powodu zapachu lawenda wabi do siebie pszczoły, trzmiele i motyle, a odstrasza komary i mszyce.
Brak cech do porównania