- Obecnie brak na stanie

(2,10 zł za 1 g)
Płatność i dostawa
Bezpieczne płatności z paynow
Odbiór osobisty w Słupsku
Odmiana S. Anna wytwarza duże główki, o kulistych lub owalnych kształtach, złożone z jednolitych kolorystycznie, intensywnie zielonych liści. Zewnętrzne liście wykazują tendencje do rozchylania się, przez co odsłaniają wnętrze główki i nadają jej półotwartą formę. Blaszki liściowe mają gładkie, słabo karbowane powierzchnie i regularne, pofalowane krawędzie, niekiedy z miejscowym, jasnoczerwonym przebarwieniem. Struktura liści jest typowa dla odmian masłowych, delikatna i jędrna. Główki osiągają dojrzałość konsumpcyjną po około dwóch miesiącach od przeniesienia rozsady na stałe miejsce. Zbiory rozpoczynają się przeważnie w połowie wiosny i mogą być kontynuowane, w zależności od terminu sadzenia aż do późnego lata. Odmiana odznacza się odpornością na wybijanie w pędy kwiatostanowe, powodujące gorzknienie liści, co pozbawia warzywo walorów konsumpcyjnych, dzięki czemu uprawa może być prowadzona w pełni lata, na stanowiskach ciepłych i wystawionych na długotrwałe działanie promieni słonecznych.
Główki: duże, rozwijają się pojedynczo na wierzchołkach krótkich i sztywnych pędów, tuż nad powierzchnią gruntu, wypełnione jednolitymi kolorystycznie, intensywnie zielonymi liśćmi, formującymi kulisty lub owalny kształt główki, zewnętrze liście wykazują tendencję do mocnego rozchylania się, przez co odsłaniają wewnętrzne warstwy główki i nadają jej półotwartą formę, blaszki liściowe mają niemal gładkie, delikatnie pęcherzykowate powierzchnie, regularne, słabo pofalowane krawędzie oraz jędrną, delikatną strukturę, typową dla odmian masłowych, liście wyróżniają się również wysokimi walorami odżywczymi, stanowiąc obfite źródło witamin i składników mineralnych.
Zastosowanie: konsumpcja bezpośrednia, jako dodatek na kanapki, surowiec do przygotowywania sałatek i surówek, a także dekoracyjny dodatek do potraw i posiłków.
Termin siewu: na rozsadnik, pod osłony, od stycznia do marca, do gruntu, w marcu i w kwietniu, sadzenie rozsady, od lutego do maja, siew wprost do gruntu, w maju.
Rozstawa: 30 x 20 cm.
Termin zbioru: od maja do sierpnia.
Mrozoodporność: brak, gatunek jednoroczny.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu przepuszczalnym, żyznym i odpowiednio wilgotnym.
Produkt |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dostępność |
|
|
|
|
Cena |
2,10 zł
|
2,90 zł
|
2,40 zł
|
4,30 zł
|
Opis |
|
|
- odmiana wczesna, okrągła - ciemnozielona skórka z białymi marmurkowymi prążkami - polecana do faszerowania |
- w typie Halloween - małe, waga 250-300g - łatwe do rzeźbienia - miąższ idealny do pieczenia i zup |
Brak cech do porównania | ||||