- Obecnie brak na stanie

(0,30 zł za 1 g)
Płatność i dostawa
Bezpieczne płatności z paynow
Odbiór osobisty w Słupsku
Rudi to wczesna odmiana rzodkiewki, przeznaczona do całosezonowej uprawy z siewu bezpośredniego, na stanowiskach polowych oraz przyspieszonej uprawy pod osłonami. Roślina rozwija się, w typowy dla rzodkiewki sposób, wytwarzając osadzone w gruncie zgrubienie, zwieńczone rozetą liściową, ułatwiającą zbiór dojrzałych warzyw. Dla zapewnienia optymalnych warunków rozwojowych, jeżeli wschody następują w zbyt dużym zagęszczeniu, zaleca się wykonanie przerywki.
Odmiana Rudi wytwarza zgrubienia o regularnych, niemal kulistych kształtach zakończone cienkim, białym ogonkiem, pokryte gładką i jednolitą kolorystycznie skórką, o intensywnym czerwonym lub karminowoczerwonym wybarwieniu. Miąższ ma jednorodną, białą barwę, chrupiącą strukturę, wysoce nasycony wodą, o delikatnym smaku, odznaczający się dużą trwałością. Zgrubienia nie wykazują tendencji do pękania, parcenia, mięknięcia oraz gąbczastości, utrzymując zwartą strukturę przez cały okres zbiorów. Rośliny wykazują się podwyższoną odporność na choroby, co pozwala na prowadzenie uprawy w warunkach ekologicznych, bez konieczności stosowania chemicznych środków ochrony roślin.
Odmiana Rudi, podobnie jak pozostałe odmiany rzodkiewki, jest uprawiana z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej, w formie przekąski lub przystawki, jako dodatek na kanapki i do twarogów, jako dekoracyjny dodatek do potraw i posiłków lub składnik sałatek i surówek warzywnych. Krótki okres wegetacji pozwala na krótkoterminową uprawę rzodkiewki, w charakterze przedplonu, śródplonu lub poplonu.
Zgrubienia: o regularnych, niemal kulistych kształtach, zakończone cienkim, białym ogonkiem, pokryte gładką skórką, jednolite kolorystycznie, o intensywnym czerwonym lub karminowoczerwonym wybarwieniu, miąższ o jednorodnej, białej barwie, chrupiącej strukturze, trwały, nie wykazuje tendencji do pękania, parcenia, mięknięcia, ani gąbczastości, soczysty, o delikatnym smaku.
Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, w formie przekąski lub przystawki, jako dodatek na kanapki i do twarogów, jako składnik sałatek i surówek warzywnych, do dekorowania potraw, do uprawy krótko terminowej.
Termin siewu: od połowy marca do połowy września, na stanowiska polowe i pod osłony.
Rozstawa: 20 x 2 cm.
Termin zbioru: od maja do połowy listopada.
Mrozoodporność: rośliny wykazują się odpornością na krótkotrwałe spadki temperatur, w celach konsumpcyjnych uprawiane w cyklu jednorocznym.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu lekkim, żyznym i zasobnym w składniki pokarmowe.
Produkt |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dostępność |
|
|
|
|
Cena |
3,00 zł
|
2,90 zł
|
2,40 zł
|
4,30 zł
|
Opis |
|
|
- odmiana wczesna, okrągła - ciemnozielona skórka z białymi marmurkowymi prążkami - polecana do faszerowania |
- w typie Halloween - małe, waga 250-300g - łatwe do rzeźbienia - miąższ idealny do pieczenia i zup |
Brak cech do porównania | ||||