- Obecnie brak na stanie

(2,20 zł za 1 g)
Płatność i dostawa
Bezpieczne płatności z paynow
Odbiór osobisty w Słupsku
Odmiana Black Beauty tworzy owoce, o wydłużonych, maczugowatych kształtach, osadzone na krótkich, przewieszających się szypułkach, w górnych partiach rośliny. Pojedyncza roślina przez cały okres wegetacji wytwarza nie więcej niż pięć owoców. Owoce pokrywa całkowicie gładka, cienka skórka, o ciemnofioletowym, niemal czarnym wybarwieniu, z wyraźnym połyskiem. Miąższ ma zwartą strukturę, z niewielką ilością nasion oraz regularne, kremowe wybarwienie, o oliwkowym odcieniu. Owoce dojrzewają stopniowo przez całe lato, aż do końca października. Zbiory najlepiej przeprowadzać przed osiągnięciem pełnej dojrzałości, około miesiąc po kwitnieniu. Odmiana charakteryzuje się wysokimi wymaganiami termicznymi, przynoszą najlepsze wyniku uprawowe w tunelach foliowych oraz szklarniach. Uprawę polową można prowadzić na stanowiskach mocno nasłonecznionych i osłoniętych od wiatru.
Odmiana Black Beauty dostarcza o wyśmienitych walorach smakowych oraz wysokiej wartości odżywczej, stanowiące obfite źródło witamin i składników mineralnych, mających szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Owoce są szczególnie polecane do konsumpcji pod obróbce termicznej, stanowiąc niezwykle aromatyczny i smaczny surowiec do zapiekania, grillowania, duszenia, a także jako baza do farszów oraz składnik leczo. Warzywo sprawdza się również w konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek i surówek warzywnych.
Owoce: średniej lub duże, osiągają masę dochodzącą nawet do 1 kg, o regularnych, maczugowatych kształtach, osadzone na krótkich szypułkach, w górnych partiach roślin, pokryte cienką i całkowicie gładką skórką, o jednolitej, ciemnofioletowej barwie, z wyraźnym połyskiem, miąższ zwarty i soczysty, z niewielką ilością nasion, regularnie wybarwiony, jasny, o oliwkowym odcieniu, odznaczający się niezwykle przyjemnym aromatem oraz wysokimi walorami smakowymi i odżywczymi.
Zastosowanie: konsumpcja po obróbce termicznej, w formie zapiekanej, grillowanej, duszonej lub faszerowanej, konsumpcja bezpośrednia, jako składnik sałatek i surówek warzywnych.
Termin siewu: pod osłony, do skrzynek lub na palety, celem wyhodowania sadzonek, w marcu, sadzenie rozsady, od połowy maja do końca czerwca.
Rozstawa: 60 x 50 cm.
Termin zbioru: od lipca do października.
Mrozoodporność: brak, gatunek jednoroczny.
Stanowisko: nasłonecznione i osłonięte od wiatru, o podłożu żyznym, zasobnym w próchnice i odpowiednio wilgotnym.
Produkt |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dostępność |
|
|
|
|
Cena |
2,20 zł
|
2,90 zł
|
2,40 zł
|
4,30 zł
|
Opis |
|
|
- odmiana wczesna, okrągła - ciemnozielona skórka z białymi marmurkowymi prążkami - polecana do faszerowania |
- w typie Halloween - małe, waga 250-300g - łatwe do rzeźbienia - miąższ idealny do pieczenia i zup |
Brak cech do porównania | ||||