Odmiana Groninger wytwarza zwarte, jednolite kolorystycznie główki, o zielonym lub ciemnozielonym wybarwieniu, osiągające dojrzałość konsumpcyjną po ok 140 – 160 dniach od siewu. Ze względu na długi okres wegetacji uprawa może być prowadzona w międzyrzędziach warzyw plonujących wcześniej, np. cebule czy ogórki lub współrzędnie np. z pomidorami. Warzywo w fazie konsumpcyjnej wykazuje się wysoką odpornością na niskie temperatury, co w przypadku słabych zim pozwala na wydłużenie okresu zbiorów nawet do przełomu stycznia i lutego.
Kapusta brukselska, znana powszechnie pod nazwą brukselka, ma szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Warzywo polecane jest do konsumpcji po obróbce termicznej, w formie gotowanej lub zapiekanej. Brukselka utrzymuje swoje walory przy krótkookresowym przechowywaniu oraz po zamrożeniu.
Główki: bardzo liczne, drobne, o regularnym, niemal kształcie lub nieznacznie wydłużonym kształcie, zwarte, jednolite kolorystycznie, o zielonym lub ciemnozielonym wybarwieniu, o wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: do konsumpcji po obróbce termicznej, w formie gotowanej lub zapiekanej, do krótkookresowego przechowywania, do mrożenia.
Termin siewu: od stycznia do kwietnia, na rozsadniku, w maju lub w czerwcu, sadzenie rozsady na stałych miejscach.
Rozstawa: 40 x 40 cm.
Termin zbioru: od czerwca do października.
Mrozoodporność: roślina zimotrwała, uprawiana w cyklu jednorocznym.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, zasobnym w próchnicę oraz wapń.