- Obecnie brak na stanie

(0,40 zł za 1 g)
Płatność i dostawa
Bezpieczne płatności z paynow
Odbiór osobisty w Słupsku
Moravan to plenna odmiana kopru ogrodowego, polecana do uprawy na stanowiskach polowych, z siewu bezpośredniego. Uprawa może być prowadzona samodzielnie lub współrzędnie, jako wypełnienie grządek w uprawie innych gatunków warzyw, takich jak pomidory lub ogórki. Roślina o pokroju wzniesionym, rozwija się w formie zwartej kępki nitkowatych liści, z której wybijają się pędy zwieńczone okazałymi kwiatostanami, osiągające wysokość do 110 cm.
Odmiana Moravan wytwarza drobne liście, o delikatnej, nitkowatej strukturze zebrane w zwarte, silnie krzewiące się kępki, z których wybijają pędy zwieńczone baldachowymi kwiatostanami, wypełnione drobnymi kwiatami, o żółtej barwie. Walory konsumpcyjne posiadają liście, pędy oraz kwiatostany. Rośliny mają jednolitą, intensywnie zieloną barwę oraz wyraźny, charakterystyczny aromat, który zawdzięczają wysokiej zawartości olejków eterycznych. Odmiana wykazuje tendencję do późne wybijania w pędy kwiatostanowe, co pozwala na wydłużenie okresu zbioru na zielono. Wysiew nasion może być prowadzony sukcesywnie, w dwutygodniowych odstępach, co zapewni dostęp do świeżych zbirów przez cały sezon.
Odmiana Moravan, dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych, odznacza się wysokimi walorami przyprawowymi. Świeże liście są polecane jako aromatyczny dodatek do potraw na ciepło, sosów, zup oraz sałatek i surówek warzywnych, jak również w formie naturalnej dekoracji do posiłków. Liście utrzymują swoje walory w procesach przetwórczych, stanowiąc wartościowy surowiec na susz i do mrożenia. Pędy wraz z kwiatostanami są cenioną przyprawą do kiszenia i konserwowania ogórków.
Pokrój: wzniesiony, młode rośliny wytwarzają pierzaste liście, o delikatnej strukturze i nitkowatej budowie, dojrzałe okazy wybijają w pędy zwieńczone baldachowymi kwiatostanami, wypełnione drobnymi, żółtymi kwiatami, osiągające wysokość do 110 cm, rośliny są jednolite kolorystycznie, o intensywnym, zielonym wybarwieniu, blaszki liściowe mają srebrzysty refleks, roślina odznacza się wysokim aromatem oraz charakterystycznym zapachem, który zawdzięcza wysokiej zawartości olejków eterycznych.
Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, w formie przyprawy do potraw na ciepło oraz sałatek i surówek, jako naturalna dekoracja do posiłków, jako surowiec na susz i do mrożenia, jako aromatyczny dodatek do kiszenia i konserwowania ogórków.
Termin siewu: bezpośrednio na stałe miejsce, od połowy marca do połowy sierpnia.
Rozstawa: 20 x 3 cm.
Termin zbioru: od połowy maja do końca września.
Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna.
Stanowisko: nasłonecznione i osłonięte od wiatru, o podłożu żyznym, zasobnym w składniki pokarmowe i odpowiednio wilgotnym.
Produkt |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dostępność |
|
|
|
|
Cena |
2,00 zł
|
2,90 zł
|
2,40 zł
|
4,30 zł
|
Opis |
|
|
- odmiana wczesna, okrągła - ciemnozielona skórka z białymi marmurkowymi prążkami - polecana do faszerowania |
- w typie Halloween - małe, waga 250-300g - łatwe do rzeźbienia - miąższ idealny do pieczenia i zup |
Brak cech do porównania | ||||