- Obecnie brak na stanie

(0,40 zł za 1 g)
Płatność i dostawa
Bezpieczne płatności z paynow
Odbiór osobisty w Słupsku
Herkules to odmiana kopru ogrodowego, polecana do uprawy z siewu bezpośredniego, na stanowiskach polowych. Uprawa może być prowadzona jednorodnie lub współrzędnie, jako wypełnienie grządek w uprawie innych gatunków warzyw, takich jak pomidory lub ogórki. Roślina o pokroju wzniesionym, rozwija się w formie zwartej kępki nitkowatych liści, z której wybijają się pędy zwieńczone okazałym, baldachowym kwiatostanem, których wysokość może dochodzić do 50 cm.
Odmiana Herkules wytwarza drobne liście, o nitkowatej budowie i jednolitej, żywo zielonej barwie. Dojrzałe rośliny wybijają w pędy zwieńczone baldachowymi kwiatostanami, wypełnionymi drobnymi, żółtymi kwiatami. Walory konsumpcyjne wykazują liście, pędy oraz kwiaty. Roślina charakteryzuje się wysoką zawartością olejków eterycznych, którym zawdzięcza swój charakterystyczny aromat. Woń kopru ogrodowego działa drażniąco na szkodniki, co sprawia, że uprawa kopru stanowi naturalny metodę ochrony roślin. Odmiana wykazuje wysoką odporność na choroby, dzięki czemu roślina może być uprawiana w warunkach ekologicznych, bez konieczności stosowania chemicznych środków ochrony roślin.
Odmiana Herkules, dzięki intensywnemu aromatowi, ma szerokie konsumpcyjne. Świeże liście są polecane jako dodatek przyprawowy do potraw na ciepło, sosów i zup oraz sałatek i surówek warzywnych, jak również mogą służyć jako naturalna dekoracja do posiłków. Liście utrzymują swoje walory po zamrożeniu oraz po zasuszeniu. Pędy wraz z kwiatostanami stanowią cenioną przyprawę stosowaną w procesie kiszenia i konserwowania ogórków. Krótki okres wegetacji sprawia, że roślina jest polecana do uprawy krótkoterminowej, w charakterze przedplonu, śródplonu lub poplonu.
Pokrój: wzniesiony, młode rośliny wytwarzają pierzaste liście, o delikatne strukturze i nitkowatej budowie, dojrzałe rośliny wybijają w pędy zwieńczone baldachowymi kwiatostanami, skupiającymi drobne kwiaty, o żółtej barwie, pędy osiągają wysokość do 50 cm, roślina jest jednolita kolorystycznie, o intensywnym, zielonym wybarwieniu, powierzchnia liście może wykazywać niewyraźny połysk, pęd kwiatostanowe pokrywa delikatny, biały nalot, rośliny obfitują w olejki eteryczne, którym zawdzięczają intensywny aromat oraz charakterystyczny zapach.
Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, w formie przyprawy do potraw na ciepło, sosów, zup, sałatek i surówek warzywnych, jako naturalna dekoracja do posiłków, jako surowiec na susz i do mrożenia, jako aromatyczny dodatek do kiszenia i konserwowania ogórków, do uprawy krótkoterminowej.
Termin siewu: bezpośrednio na stanowiska polowe, od połowy marca do końca sierpnia.
Rozstawa: 20 x 3 cm, nasiona mogą być wysiewane współrzędnie z różnymi gatunkami warzyw.
Termin zbioru: od maja do końca września.
Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna.
Stanowisko: nasłonecznione i osłonięte od wiatru, o podłożu żyznym, zasobnym w składniki pokarmowe i odpowiednio wilgotnym.
Produkt |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dostępność |
|
|
|
|
Cena |
2,00 zł
|
2,90 zł
|
2,40 zł
|
4,30 zł
|
Opis |
|
|
- odmiana wczesna, okrągła - ciemnozielona skórka z białymi marmurkowymi prążkami - polecana do faszerowania |
- w typie Halloween - małe, waga 250-300g - łatwe do rzeźbienia - miąższ idealny do pieczenia i zup |
Brak cech do porównania | ||||