- Obecnie brak na stanie

(1,05 zł za 1 g)
Płatność i dostawa
Bezpieczne płatności z paynow
Odbiór osobisty w Słupsku
Szczypiorek to aromatyczna bylina polecana do uprawy na stanowiskach polowych, z siewu bezpośredniego lub z rozsady. Jeżeli wschody następują w zbyt dużym zagęszczeniu, zaleca się wykonanie przerywki, co zapewni roślinom optymalne warunki rozwojowe. Roślina o pokroju kępkowym, rozwija się w formie wzniesionych pędów, tworzących zwarte kępki, osiągających wysokość do 60 cm.
Szczypiorek wytwarza wzniesione pędy, o regularnym, niemal okrągłym przekroju, puste w środku, o jednolitym, intensywnie zielonym wybarwieniu. Ściany pędów grubą strukturę i odznaczają się smakiem i wyraźnym, niezwykłym aromatem. Zbiory mogą być przeprowadzane poprzez regularne odcinanie pojedynczych pędów lub ścinanie całych kępek. Odmiana charakteryzuje się wysoką plennością oraz podwyższoną odpornością na choroby, co pozwala na prowadzenie uprawy w warunkach ekologicznych, bez konieczności stosowania chemicznych środków ochrony roślin.
Szczypiorek jest uprawiany dla pozyskiwania aromatycznych liści, o wysokiej zawartości olejków eterycznych, nadających warzywu intensywnego aromatu. Świeże pędy są polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako dodatek na kanapki, do twarogów, potraw na ciepło lub sałatek, a także jako naturalna dekoracja posiłków. Pędy zachowują swoje walory również po zasuszeniu.
Pokrój: kępkowy, rośliny rozwijają się tworząc bujne i zwarte kępki, składające się z wzniesionych pędów, osiągających wysokość do 60 cm, pędy mają jednolite intensywnie zielone wybarwienie, regularne, niemal okrągłe przekroje i grube ściany, pędy odznaczają się wyraźnym aromatem, który zawdzięczają obfitości olejków eterycznych.
Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako aromatyczny dodatek na kanapki, do twarogów, potraw na ciepło i sałatek, jako naturalna dekoracja do posiłków, jako surowiec na susz.
Termin siewu: przygotowanie rozsady, od połowy marca do połowy kwietnia, na rozsadniku pod osłonami, przeniesienie rozsady na stałe miejsce, w maju, siew bezpośredni na stanowiska polowe, w czerwcu, siew do pojemników, od kwietnia do czerwca.
Rozstawa: 30 x 20 cm.
Termin zbioru: od maja do listopada.
Mrozoodporność: roślina zimotrwała, uprawiana w cyklu wieloletnim.
Stanowisko: nasłonecznione, udaje się na każdym podłożu o odpowiedniej wilgotności, uprawę w pojemnikach zaleca się prowadzić na podłożu dedykowanym do uprawy ziół lub na podłożu uniwersalnym.
Produkt |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dostępność |
|
|
|
|
Cena |
2,10 zł
|
2,90 zł
|
2,40 zł
|
4,30 zł
|
Opis |
|
|
- odmiana wczesna, okrągła - ciemnozielona skórka z białymi marmurkowymi prążkami - polecana do faszerowania |
- w typie Halloween - małe, waga 250-300g - łatwe do rzeźbienia - miąższ idealny do pieczenia i zup |
Brak cech do porównania | ||||