- Obecnie brak na stanie

(0,46 zł za 1 g)
Płatność i dostawa
Bezpieczne płatności z paynow
Odbiór osobisty w Słupsku
Lenka to średnio późna odmiana pietruszki korzeniowej, przeznaczona do uprawy z siewu bezpośredniego, na stanowiskach polowych. Roślina rozwija się w formie osadzonego w gruncie korzenia spichrzowego zwieńczonego rozetą liściową, ułatwiającą zbiór dojrzałych warzyw. Dla zapewnienia optymalnych warunków rozwojowych zaleca się przeprowadzenie przerywki, przy zbyt gęstych wschodach.
Odmiana Lenka wytwarza o stożkowatym kształcie, osiągające długość do 20 cm, pokryte skórką o jasnym, białym wybarwieniu, z wyraźnym żółtym odcieniem. Korzenie są wyrównane rozmiarowo i nie wykazują tendencji do deformacji. Warzywo nabiera walorów konsumpcyjnych po około pół roku od siewu. Uprawa może być prowadzona na wczesny zbiór pęczkowy z siewu ozimego lub na zbiór jesienny z siewu wiosennego.
Odmiana Lenka ma szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Korzenie wykazują się trwałością oraz odpornością na choroby przechowalnicze, co sprawia, że dobrze znoszą zimowe przechowywanie. Warzywo jest polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik surówek warzywnych, do konsumpcji po obróbce termicznej, w formie włoszczyzny, oraz jako surowiec na mrożonki. Nać, również po zasuszeniu, polecana jest w formie aromatycznej przyprawy lub naturalnej dekoracji do potraw.
Korzenie: długie i smukłe, osiągają długość wahającą się w przedziale od 16 do 20 cm, o stożkowym, mocno wydłużonym kształcie, wyrównane rozmiarowo, pokryte cienką i niemal gładką skórką, jednolite kolorystycznie, o jasnym, niemal białym wybarwieniu, z wyraźnym, żółtym odcieniem, miąższ o białej barwie, jędrnej strukturze, wysoce aromatyczny, o wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: do przechowywania, do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek warzywnych, do konsumpcji po obróbce termicznej, w formie włoszczyzny lub jako dodatek do zup lub sosów, oraz jako surowiec na mrożonki, do produkcji szusu, do przyprawiania, na wczesny zbiór pęczkowy.
Termin siewu: w marcu lub od listopada do grudnia, bezpośrednio na stanowiska polowe.
Rozstawa: 30 x 4 cm.
Termin zbioru: od sierpnia do października.
Mrozoodporność: roślina zimotrwała, w celach konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, dobrze uprawionym i zasobnym w próchnicę, najlepiej w drugim roku po oborniku.
Produkt |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dostępność |
|
|
|
|
Cena |
2,30 zł
|
2,90 zł
|
2,40 zł
|
4,30 zł
|
Opis |
|
|
- odmiana wczesna, okrągła - ciemnozielona skórka z białymi marmurkowymi prążkami - polecana do faszerowania |
- w typie Halloween - małe, waga 250-300g - łatwe do rzeźbienia - miąższ idealny do pieczenia i zup |
Brak cech do porównania | ||||