- Obecnie brak na stanie

Płatność i dostawa
Bezpieczne płatności z paynow
Odbiór osobisty w Słupsku
Wolska to późna odmiana cebuli zwyczajnej, polecana do uprawy na stanowiskach polowych, z siewu bezpośredniego. Roślina rozwija się w formie wzniesionego pędu, na który składa się osadzone przy gruncie kuliste zgrubienie, płynnie przechodzące w wiązkę rurkowatych liści.
Odmiana Wolska charakteryzuje się zgrubieniami o regularnym, niemal kulistym lub nieznacznie wydłużonym kształcie, pokrytych żółtą łuską o wyrazistym, ostrym smaku. Odmiana odznacza się wysoką trwałością pozbiorową, równym plonowaniem oraz wysokimi wymaganiami gruntowymi.
Cebula Wolska jest odmianą o wysokich walorach konsumpcyjnych. Warzywo jest polecane do bezpośredniej konsumpcji, nie traci swoich walorów po obróbce termicznej, w procesach przetwórczych oraz przy długotrwałym przechowywaniu. Cebula Wolska stanowi również obfite źródło witamin, składników mineralnych i olejków eterycznych, nadających warzywu charakterystyczny aromat.
Cebule: średniej wielkości, osiągają masę, w zależności od warunków uprawy, do 160 g, o regularnym, niemal kulistym lub nieznacznie wydłużonym, kształcie, pokryte cienką i ściśle przylegającą łuską, o jednolitym, żółtym wybarwieniu, miąższ o wyrazistym i dość ostrym smaku i białym wybarwieniu.
Zastosowanie: do bezpośredniego spożycia, do spożycia po obróbce termicznej, do przetwórstwa, do przechowywania.
Termin siewu: od marca do kwietnia, wprost na stałe miejsce.
Rozstawa: 20 – 30 x 10 cm.
Okres zbioru: od sierpnia do września.
Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, zasobnym w próchnicę i wilgoć oraz dobrze uprawionym.
Produkt |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dostępność |
|
|
|
|
Cena |
3,10 zł
|
2,90 zł
|
2,40 zł
|
4,30 zł
|
Opis |
|
|
- odmiana wczesna, okrągła - ciemnozielona skórka z białymi marmurkowymi prążkami - polecana do faszerowania |
- w typie Halloween - małe, waga 250-300g - łatwe do rzeźbienia - miąższ idealny do pieczenia i zup |
Brak cech do porównania | ||||