- Obecnie brak na stanie

(4,00 zł za 1 g)
Płatność i dostawa
Bezpieczne płatności z paynow
Odbiór osobisty w Słupsku
Justine to średnio wczesna odmiana sałaty masłowej, przeznaczona do uprawy letniej na stanowiskach polowych, szczególnie polecana do konsumpcji bezpośredniej oraz dekorowania potraw i posiłków. Nasiona należy wysiewać w pierwszej połowie wiosny na rozsadnik, celem przygotowania sadzonek, przenoszonych na stałe miejsca, późną wiosną i na początku lata. Rośliny formują dość zwarte główki liściowe, o kulistym pokroju, osadzone na krótkim pędzie tuż nad powierzchnią gruntu.
Odmiana Justine wytwarza regularnie wybarwione, jasnozielone liście, skupione w główkę, o regularnym kulistym kształcie i dość zwartej strukturze. Blaszki liściowe mają pęcherzykowatą, mocno karbowaną powierzchnię z wyraźnie widocznym, jasno wybarwionym unerwieniem oraz regularne, pofalowane krawędzie. Liście mają delikatną strukturę, charakterystyczną dla odmiany masłowej. Główki posiadają walory konsumpcyjne na każdym etapie rozwoju, osiągając dojrzałość po około dwóch miesiącach od przeniesienia sadzonek na stałe miejsca. Zbiory mogą być prowadzone przez całe lato, aż do pierwszych jesiennych przymrozków. Odmian cieszy się popularnością z uwagi na brak łatwość uprawy, bak tendencji do zsychania brzegów liści oraz wysoka tolerancję chorobową, pozwalającą na ekologiczne prowadzenie uprawy przy ograniczonym wsparciu chemicznych środków ochrony roślin. Rośliny wykazują odporność na wybijanie w pędy kwiatostanowe, powodujące obniżenie walorów smakowych, poprzez gorzknienie liści, dzięki czemu z powodzeniem mogą być uprawiane w pełni lata na mocno nasłonecznionych stanowiskach.
Główki: średniej wielkości, o dość zwartej, kulistej strukturze, zbudowane z jednolitych kolorystycznie, jasnozielonych liści, o pęcherzykowatej, silnie karbowanej i pofalowanej powierzchni, z dostrzegalnym, jasnozielonym unerwieniem, oraz regularnych, pofalowanych krawędziach, o charakterystycznej dla odmiany masłowej, delikatnej i miękkiej strukturze.
Zastosowanie: konsumpcja bezpośrednia, jako dodatek na kanapki lub składnik sałatek i surówek warzywnych, dekoracyjny dodatek do potraw i posiłków, o walorach konsumpcyjnych.
Termin siewu: wysiew na rozsadnik, w kwietniu i w maju, sadzenie rozsady, w maju i w czerwcu.
Rozstawa: 30 x 20 cm.
Termin zbioru: od lipca do września.
Mrozoodporność: brak, gatunek jednoroczny.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu przepuszczalnym, żyznym i odpowiednio wilgotnym.
Produkt |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dostępność |
|
|
|
|
Cena |
2,00 zł
|
2,90 zł
|
2,40 zł
|
4,30 zł
|
Opis |
|
|
- odmiana wczesna, okrągła - ciemnozielona skórka z białymi marmurkowymi prążkami - polecana do faszerowania |
- w typie Halloween - małe, waga 250-300g - łatwe do rzeźbienia - miąższ idealny do pieczenia i zup |
Brak cech do porównania | ||||