Laibacher Eis 2 to wczesna odmiana sałaty kruchej, w typie lodowym, polecana do całosezonowej uprawy polowej, z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej. Uprawa może być prowadzona z siewu wprost do gruntu lub poprzez przenoszenie sadzonek przygotowanych na rozsadniku lub pod osłonami. Rośliny rozwijają się w formie główek liściowych, osadzonych przy gruncie, na krótkich i sztywnych łodygach.
Odmiana Laibacher Eis 2 wytwarza krągłe główki, złożone z regularnie wybarwionych, ciemnozielonych liści, tworzących zwartą strukturę. Kruche liście mają delikatnie karbowane blaszki oraz pofalowane i mocno postrzępione krawędzie. Warzywo nabiera walorów konsumpcyjnych po około 75 – 85 dniach wegetacji. Zbiory mogą być prowadzone przez cały sezon, od późnej wiosny aż do jesieni. Odmiana nie wykazuje tendencji do wybijania w pędy kwiatostanowe, pozbawiające liście walorów konsumpcyjnych, co pozwala na nieprzerwane prowadzenie uprawy. Rośliny odznaczają się podwyższoną odpornością na kilka ras mączniaka rzekomego, dzięki czemu uprawy mogą być prowadzone w warunkach ekologicznych, przy ograniczonym wsparciu chemicznych środków ochrony roślin.
Główki: średniej wielkości, o regularnych, kulistych kształtach i zamkniętej, zwartej formie, złożone z regularnie wybarwionych, ciemnozielonych liści, o słabo karbowanych blaszkach liściowych z mocno postrzępionymi oraz pofalowanymi krawędziami, liście mają kruchą i jędrną strukturę, aromatyczne, o wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: konsumpcja bezpośrednia, jako dodatek na kanapki, baza lub składnik sałatek lub surówek warzywnych, a także jako naturalna dekoracja do potraw i posiłków.
Termin siewu: pod osłony, w marcu i kwietniu, na rozsadnik, do kwietnia do sierpnia, sadzenie rozsady, od maja do września, siew wprost do gruntu, od kwietnia do sierpnia.
Rozstawa: 20 – 30 x 20 – 25 cm.
Termin zbioru: od czerwca do października.
Mrozoodporność brak, roślina jednoroczna.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym i odpowiednio wilgotnym.