- Obecnie brak na stanie

(2,10 zł za op.)
Płatność i dostawa
Bezpieczne płatności z paynow
Odbiór osobisty w Słupsku
Cornichon de Paris to średnio wczesna i plenna odmiana ogórka gruntowego, o owocach typu korniszonowego, polecana do uprawy na stanowiskach polowych, do użytku przetwórczego, w szczególności ma korniszony oraz do konserwowania, a także do konsumpcji bezpośredniej. Nasiona należy wysiewać rzędami, wprost do gruntu, unikając zbytniego zagęszczenia lub stosując przerywkę przy zbyt gęstych wschodach. Rośliny o pokroju płożącym, rozwijają się w formie silnych, ulistnionych pędów, obficie pokrytych owocami.
Odmiana Cornichon de Paris wytwarza krótkie owoce, o regularnych, cylindrycznych kształtach i zaokrąglonych wierzchołkach, pokryte intensywnie zieloną skórką, z niewielką ilością grubych brodawek zwieńczonych czarnymi kolcami. Skórka okrywa regularnie wybarwiony, jasnozielony miąższ, o kruche strukturze i wyraźnym, słodkim aromacie. Owoce nabierają walorów konsumpcyjnych po około 55 dniach wegetacji. Zbiory należy przeprowadzać sukcesywnie przez całe lato, najlepiej codziennie, w miarę dojrzewania kolejnych partii owoców. Odmiana wykazuje tolerancję wobec wirusa mozaiki ogórka i parcha dyniowatych, co pozwala na prowadzenie uprawy przy ograniczonym udziale chemicznych środków ochrony roślin.
Odmiana Cornichon de Paris plonuje bardzo wydajnie dostarczając aromatyczne owoce, o szerokim zastosowaniu konsumpcyjnym. Odmiana utrzymuje intensywne wybarwienie, aromat oraz zwartą i kruchą strukturę w procesach przetwórczych, dzięki czemu stanowi ceniony surowiec do przygotowywania przetworów, w szczególności korniszonów oraz konserw. Warzywo jest również polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako dodatek na kanapki lub składnik sałatek i surówek warzywnych.
Nasiona umieszczone są w otoczkach, zapewniających równomierne i szybkie wschody oraz ograniczających niekorzystny wpływ środowiska, gdyż kiełkujące nasiona są chronione przed patogenami zawartymi w glebie.
Owoce: typu korniszonowego, krótkie, wyrównane pod rozmiarowo, nie wykazujące tendencji do deformacji oraz przerastania na grubość, pokryte skórką z niewielką liczbą grubych brodawek zwieńczonych czarnymi kolcami, skórka niemal jednolita kolorystycznie, o intensywnie zielonym wybarwieniu, z jasnym przebarwieniem przy wierzchołku i podłużnymi, nieregularnymi smugami, miąższ regularnie wybarwiony, jasnozielony, o kruchej i zwartej strukturze, z wyraźnym słodkim aromatem, o wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: surowiec do produkcji przetworów, w szczególności na korniszony i do konserwowania, konsumpcja bezpośrednia, jako dodatek na kanapki lub składnik sałatek i surówek warzywnych.
Termin siewu: wprost do gruntu, w maju.
Rozstawa: 100 x 15 cm.
Termin zbioru: od lipca do września.
Mrozoodporność: brak, roślin jednoroczna.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu zasobnym w składniki pokarmowe, ciepłym i przepuszczalnym, o odpowiedniej wilgotności.
Produkt |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dostępność |
|
|
|
|
Cena |
2,10 zł
|
2,90 zł
|
2,40 zł
|
4,30 zł
|
Opis |
|
|
- odmiana wczesna, okrągła - ciemnozielona skórka z białymi marmurkowymi prążkami - polecana do faszerowania |
- w typie Halloween - małe, waga 250-300g - łatwe do rzeźbienia - miąższ idealny do pieczenia i zup |
Brak cech do porównania | ||||