- Obecnie brak na stanie

(2,10 zł za op.)
Płatność i dostawa
Bezpieczne płatności z paynow
Odbiór osobisty w Słupsku
Krak F1 to wczesna i bardzo plenna odmiana ogórka gruntowego, przeznaczona do uprawy z siewu bezpośredniego, na stanowiskach polowych. Roślina rozwija się w formie, pokładających się na gruncie, długich pędów, o płożącym pokroju.
Odmiana Krak F1 wytwarza owoce typowe dla odmian gruntowych, o niewielkich rozmiarach i podłużnym, cylindrycznym kształcie. Owoce pokryte są delikatną skórką o soczyście zielonej barwie z grubymi brodawkami. Warzywo osiąga dojrzałość konsumpcyjną po około dziesięciu tygodniach od siewu. Zbiór zaleca się prowadzić sukcesywnie co 2 – 3 w miarę dojrzewania owoców. Mieszańcowy charakter odmiany sprawia, że roślina wykazuje się tolerancją na typowe choroby atakujące warzywo, takie jak mączniak rzekomy oraz wirus zwyczajny mozaiki ogórka, co pozwala na prowadzenie uprawy bez konieczności stosowania chemicznych środków ochrony roślin.
Ogórki odmiany Krak F1, jak pozostałe odmiany gruntowe, są uprawiane głównie z przeznaczeniem na przetwory, jako surowiec do konserwowania oraz na korniszony. Warzywo odznacza się wysokimi walorami smakowymi i jest polecane również do konsumpcji bezpośredniej, jako baza lub składnik sałatek i surówek oraz dodatek na kanapki.
Nasiona umieszczone są w otoczkach. Otoczki zapewniają równomierne i szybkie wschody oraz ograniczają niekorzystny wpływ środowiska, gdyż kiełkujące nasiona są chronione przed patogenami zawartymi w glebie.
Owoce: krótkie, o regularnym, cylindrycznym kształcie, pokryte delikatną skórką z grubymi brodawkami, zwieńczonymi białym kolcem, jednolite kolorystycznie, o intensywnym zielonym wybarwieniu, z nielicznymi jasnymi smugami, nie wykazują tendencji do żółknięcia, miąższ nie tworzy pustych komór nasiennych, o jasnej barwie, chrupiącej strukturze oraz wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: do przetwórstwa, jako surowiec do konserwowania oraz na korniszony, do bezpośredniej konsumpcji, jako baza lub składnik sałatek i surówek oraz dodatek na kanapki.
Termin siewu: w maju, na stanowiska polowe.
Rozstawa: 60 – 80 x 15 – 20 cm.
Termin zbioru: od połowy lipca do połowy września.
Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna, wrażliwa na niskie temperatury.
Stanowisko: nasłonecznione i osłonięte, o podłożu silenie nawożonym, zasobnym w wilgoć, przepuszczalnym i łatwo nagrzewającym się.
Produkt |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dostępność |
|
|
|
|
Cena |
2,10 zł
|
2,90 zł
|
2,40 zł
|
4,30 zł
|
Opis |
|
|
- odmiana wczesna, okrągła - ciemnozielona skórka z białymi marmurkowymi prążkami - polecana do faszerowania |
- w typie Halloween - małe, waga 250-300g - łatwe do rzeźbienia - miąższ idealny do pieczenia i zup |
Brak cech do porównania | ||||