- Obecnie brak na stanie

(3,60 zł za 1 g)
Płatność i dostawa
Bezpieczne płatności z paynow
Odbiór osobisty w Słupsku
Halblange – Eagle to średnio wczesna odmiana pietruszki korzeniowej, przeznaczona do uprawy polowej na zbiór letni i jesienny, szczególnie polecana do konsumpcji bezpośredniej oraz długotrwałego przechowywania na użytek zimowy. Nasiona wysiewa się rzędami, wprost do gruntu, stosując przerywkę jeżeli wschody następują w zbyt dużym zagęszczeniu. Rośliny rozwijają się w formie osadzonych w gruncie korzeni spichrzowych, zwieńczonych rozetami liściowymi, ułatwiającymi zbiory dojrzałych warzyw.
Odmiana Halblange – Eagle wytwarza korzenie typu berlińskiego, osiągające długość do 22 cm, o lekko stożkowatych kształtach. Korzenie są pokryte cienką i gładką skórką o typowej dla gatunku barwie, z ciemnymi, miejscowymi przebarwieniami, okrywającą jędrny i regularnie wybarwiony, biały miąższ. Warzyw nabiera walorów konsumpcyjnych po około 200 -220 dniach wegetacji. Zbiory rozpoczynają się, w zależności od terminu siewu, w drugiej połowie lata i mogą trwać aż do jesiennych przymrozków. Wysiew może być przeprowadzany wczesną wiosną, zaraz po wiosennych roztopach, ale także można stosować siew ozimy, ponieważ rośliny odznaczają się wysoką odpornością na niskie temperatury i z powodzeniem mogą zimować w gruncie.
Odmiana Halblange – Eagle dostarcza aromatyczne korzenie, odznaczające się wysokimi walorami smakowymi oraz szeroki zastosowaniem konsumpcyjnym. Świeżo zebrane korzenie są polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek, surówek oraz przecierów warzywnych, a także do obróbki termicznej, jako aromatyczny dodatek do zup i innych potraw na ciepło. Korzenie wykazują wysoką trwałość po zbiorową, utrzymują barwę oraz jędrną strukturę, a także nie wykazują podatności na choroby przechowalnicze, co sprawia, że bardzo dobrze znoszą długotrwałe przechowywanie, zapewniając dostępność warzywa poza okresem plonowania.
Korzenie: typu berlińskiego¸ średniej wielkości, osiągają długość około 18 – 22 cm, o regularnych, lekko stożkowatych kształtach, bez tendencji do deformacji, wyrównane rozmiarowo, pokryte cienką i gładką skórką, o typowej dla gatunku barwie, z ciemnymi, miejscowymi przebarwieniami, miąższ regularnie wybarwiony, biały, bez przebarwień, o jędrnej strukturze, niezwykle aromatyczny, o wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: konsumpcja bezpośrednia, jako składnik sałatek, surówek i przecierów warzywnych, do obróbki termicznej, jako aromatyczny dodatek do zup oraz innych potraw na ciepło, do długotrwałego przechowywania.
Termin siewu: wprost do gruntu, w marcu i kwietniu lub w październiku i listopadzie.
Rozstawa: 30 – 40 x 4 – 6 cm.
Termin zbioru: od sierpnia do października.
Mrozoodporność: roślina zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, zasobnym w próchnice i dostatecznie wilgotnym.
Produkt |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dostępność |
|
|
|
|
Cena |
3,60 zł
|
2,90 zł
|
2,40 zł
|
4,30 zł
|
Opis |
|
|
- odmiana wczesna, okrągła - ciemnozielona skórka z białymi marmurkowymi prążkami - polecana do faszerowania |
- w typie Halloween - małe, waga 250-300g - łatwe do rzeźbienia - miąższ idealny do pieczenia i zup |
Brak cech do porównania | ||||