- Obecnie brak na stanie

(2,10 zł za 1 g)
Płatność i dostawa
Bezpieczne płatności z paynow
Odbiór osobisty w Słupsku
Victoria to średnio wczesna i plenna odmiana rabarbaru, polecana do uprawy polowej, z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej, po obróbce termicznej, a także do użytku przetwórczego. Nasiona należy wysiewać wczesną wiosną na rozsadnik, celem przygotowania sadzonek, przenoszonych na stałe miejsca w pełni lata, tak aby mogły się dobrze ukorzenić. Rośliny o dużej sile wzrostu, rozwijają się w formie rozet liściowych, o dość luźnej strukturze, wypełnionych wzniesionymi liśćmi.
Rabarbar, znany również jako rzewień, jest uprawiany dla pozyskiwania mięsistych ogonków liściowych, odznaczających się wysoką wartością odżywczą oraz przyjemnym aromatem. Odmiana Victoria wytwarza okazałe, odziomkowe liście, o średnio długich ogonkach, zakończonych soczyście zielonymi blaszkami, o dużej, pofalowanej powierzchni. Ogonki liściowe pokrywa cienka, dwubarwna skórka, w dolnej części intensywnie czerwona, górą posiadająca zielone przebarwienia. Okryty skórką, kruchy miąższ ma jasnoróżowe, niemal białe wybarwienie i orzeźwiający, kwaskowaty smak. Warzywo nabiera walorów konsumpcyjnych wiosną drugiego roku uprawy. Odmiana odznacza się wytrzymałością na niskie temperatury, dzięki czemu dobrze znosi zimowanie w gruncie, nawet przy bardzo wysokich mrozach, a także odpornością na wybijanie w pędy kwiatostanowe, których pojawienie obniża walory smakowe ogonków.
Odmiana Victoria wykazuje wysoką plenność, dostarczając aromatyczne ogonki, o lekko kwaskowatym smaku, który zawdzięczają obecności kwasów jabłkowego, octowego i cytrynowego, obfitujące w liczne witaminy i składniki mineralne, a także przeciwutleniacze chroniące organizm przed rozwojem komórek nowotworowych. Warzywo ma szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Świeżo zebrane ogonki są polecane do konsumpcji bezpośredniej oraz po obróbce termicznej, w formie przekąski, jako aromatyczny dodatek do ciast i wypieków lub naturalna dekoracja potraw. Warzywo jest również przydatne w przetwórstwie, jako surowiec do produkcji soków i kompotów.
Pokrój: kępkowy i wzniesiony, rośliny formują dość luźne rozety złożone z wzniesionych, odziomkowych liści, o okazałych, pofalowanych i intensywnie zielonych blaszkach liściowych, osadzonych na średniej długości, smukłych ogonkach, o mięsistej i jędrnej strukturze, pokrytych cienka dwubarwną skórką, intensywnie czerwoną u nasady i zielono przebarwioną przy wierzchołku, okrywającą mięsisty i jędrny miąższ, o jasnoróżowej, niemal białej barwie i lekko kwaskowatym aromacie.
Zastosowanie: konsumpcja bezpośrednia oraz po obróbce termicznej, w formie przekąski, jako aromatyczny dodatek do ciast i deserów lub naturalna dekoracja potraw, surowiec do przygotowywania przetworów, w szczególności soków i kompotów.
Termin siewu: przygotowanie rozsady, wysiew na palety lub na rozsadnik, w marcu i w kwietniu, sadzenie rozsady, we wrześniu.
Rozstawa: 100 x 100 cm.
Termin zbioru: od drugiego roku uprawy, w kwietniu i w maju.
Mrozoodporność: roślina zimotrwała, uprawiana w cyklu wieloletnim.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, próchniczym i zatrzymującym wodę.
Produkt |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dostępność |
|
|
|
|
Cena |
2,10 zł
|
2,90 zł
|
2,40 zł
|
4,30 zł
|
Opis |
|
|
- odmiana wczesna, okrągła - ciemnozielona skórka z białymi marmurkowymi prążkami - polecana do faszerowania |
- w typie Halloween - małe, waga 250-300g - łatwe do rzeźbienia - miąższ idealny do pieczenia i zup |
Brak cech do porównania | ||||