- Obecnie brak na stanie

(4,80 zł za 1 g)
Płatność i dostawa
Bezpieczne płatności z paynow
Odbiór osobisty w Słupsku
Rokietta siewna to jednoroczna odmiana rukoli, polecana do całosezonowej uprawy w warunkach domowych, w donicach, pojemnikach i skrzynkach. Pojemniki należy umieszczać w miejscach o swobodnym dostępie do promieni słonecznych takich jak, parapety okienne, balkony lub tarasy. Roślina o pokroju kępkowym, rozwija się w formie wzniesionych liści, tworzących zwartą kępkę, o wysokości dochodzącej do 15 cm.
Rokietta siewna wytwarza okazałe liście o zielonej barwie, z wyraźnie widocznym jasnym żyłkowaniem. Blaszki liściowe mają gładką powierzchnię o powcinanych i pofalowanych krawędziach. Roślina wytwarza pędy kwiatostanowe, wypełnione drobnymi żółtymi kwiatami, skupionych w luźną wiechę. Kwiaty nie posiadają walorów dekoracyjnych oraz negatywnie wpływają na smak liści, powodując ich gorzknienie. Zbiory mogą być przeprowadzane poprzez obrywanie pojedynczych liści przed wybiciem pędu kwiatostanowego.
Liście rokietty siewnej są polecane do konsumpcji bezpośredniej, w formie aromatycznego dodatku na kanapki oraz do potraw inspirowanych kuchnią śródziemnomorską, jako składnik sałatek oraz jako naturalna dekoracja do posiłków. Liście utrzymują swoje walory po obróbce termicznej i mogą być wykorzystane jako dodatek do potraw mięsnych oraz ryb. Rośliny uprawiane w warunkach domowych mogą pełnić również rolę naturalnej dekoracji na parapecie okiennym.
Pokrój: kępkowy, roślina wytwarza wzniesione liście, osiągające wysokość do 15 cm, skupione w bujne kępki, liście mają gładkie blaszki o mocno powcinanych i pofalowanych krawędziach, rośliny wytwarzają pędy kwiatostanowe, zwieńczone wiechowatymi kwiatostanami, wypełnionymi drobnymi, żółtymi kwiatami, liście mają intensywnie zieloną barwę, z wyraźnie widocznym, jasnym niemal białym żyłkowaniem.
Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako dodatek na kanapki i do potraw na ciepło, jako składnik sałatek, jako naturalna dekoracja do posiłków, do konsumpcji po obróbce termicznej, jako dodatek do potraw mięsnych oraz ryb, jako roślina dekoracyjna.
Termin siewu: bezpośrednio do pojemników, od kwietnia do września.
Rozstawa: pojemnik powinien mieć średnicę nie mniejszą niż 10 cm.
Termin zbioru: od maja do października.
Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu regularnie nawadnianym, zaleca się stosowanie dedykowanego podłoża do uprawy ziół lub podłoża uniwersalnego.
Produkt |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dostępność |
|
|
|
|
Cena |
2,40 zł
|
2,90 zł
|
2,40 zł
|
4,30 zł
|
Opis |
|
|
- odmiana wczesna, okrągła - ciemnozielona skórka z białymi marmurkowymi prążkami - polecana do faszerowania |
- w typie Halloween - małe, waga 250-300g - łatwe do rzeźbienia - miąższ idealny do pieczenia i zup |
Brak cech do porównania | ||||