- Obecnie brak na stanie

(3,10 zł za op.)
Płatność i dostawa
Bezpieczne płatności z paynow
Odbiór osobisty w Słupsku
Windsor Biały to średnio późna odmiana bobu, przeznaczona do uprawy na stanowiskach polowych, w celu pozyskiwania nasion szczególnie polecanych do konsumpcji bezpośredniej i obróbki termicznej, a także do przygotowywania domowych przetworów oraz mrożenia. Nasiona należy wysiewać wprost na stałe miejsca, unikając zbytniego zagęszczenia siewek, stosując przerywkę zapewniającą optymalną przestrzeń rozwojową. Rośliny rozwijają się w formie wzniesionych, sztywnych pędów, porośniętych liśćmi, pomiędzy którymi formują się strąki, osiągających wysokość do 120 cm.
Odmiana Windsor Biały wytwarza średniej wielkości strąki, osiągające długość do 15 cm, o jednolitym, intensywnie zielonym wybarwieniu. Strąki zbudowane są z mięsistych ścian, tworzących cylindryczne kształty, o prostej lub delikatnie wygiętej formie. Wnętrze strąków wypełniają duże, spłaszczone nasiona, o typowym dla bobu kształcie i wybarwieniu. Walory konsumpcyjne prezentują jedynie nasiona, osiągające dojrzałość konsumpcyjną po około trzech miesiącach wegetacji. Zbiory mogą być prowadzone w pełni lata, w miarę zapotrzebowania oraz dojrzewania kolejnych partii strąków. Odmiana ma wysokie zapotrzebowanie na wodę, dlatego uprawę należy prowadzić na stanowiskach o dużej pojemności wodnej i regularnie nawadnianych.
Odmiana Windsor Biały dostarcza nasiona stanowiące obfite źródło błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych, odznaczających się wysokimi walorami smakowymi i wartością odżywczą oraz szerokim zastosowaniem konsumpcyjnym. Świeże nasiona są polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek i surówek warzywnych oraz w formie przekąski. Nasiona utrzymują swoje walory po obróbce termicznej, w formie gotowanej lub duszonej, a stanowią ceniony surowiec do produkcji domowych przetworów oraz mrożenia.
Strąki: średniej wielkości, osiągają długość dochodzącą do 15 cm, o cylindrycznych kształtach, proste lub delikatnie wygięte, osadzone na krótkich szypułkach, jednolite kolorystycznie, o intensywnej, zielonej barwie, o mięsistych ścianach, okrywających zamknięte we wnętrzu duże nasiona, o spłaszczonym, typowym dla bobu kształcie i jasnym, biało zielonym wybarwieniu.
Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, w formie przekąski lub jako składnik sałatek i surówek warzywnych, do obróbki termicznej, w formie gotowanej lub duszonej, do przygotowywania domowych przetworów, szczególnie marynat, oraz do mrożenia.
Termin siewu: wprost do gruntu, od marca do końca kwietnia.
Rozstawa: 50 x 25 cm.
Termin zbioru: w lipcu i sierpniu.
Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna.
Stanowisko: nasłonecznione i osłonięte do wiatru, o podłożu żyznym i zasobnym w wilgoć.
Produkt |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dostępność |
|
|
|
|
Cena |
3,10 zł
|
2,90 zł
|
2,40 zł
|
4,30 zł
|
Opis |
|
|
- odmiana wczesna, okrągła - ciemnozielona skórka z białymi marmurkowymi prążkami - polecana do faszerowania |
- w typie Halloween - małe, waga 250-300g - łatwe do rzeźbienia - miąższ idealny do pieczenia i zup |
Brak cech do porównania | ||||