• Obecnie brak na stanie
Burak ćwikłowy Czerwona Kula 2 10g ROL
Roltico

Burak ćwikłowy Czerwona Kula 2 10g ROL

Indeks: 2611
2,00 zł

(0,20 zł za 1 g)

Brutto
  • Odmiana plenna.
  • Korzenie kuliste o dużej zawartości soku i słabo widocznych pierścieniach.
  • Wysiać od połowy kwietnia do końca czerwca w rozstawie 30-50×3-5 cm.
  • Nadaje się do przechowywania zimowego.
Ilość
  Obecnie brak na stanie

 

Płatność i dostawa

 

Bezpieczne płatności z paynow

 

Odbiór osobisty w Słupsku

Czerwona Kula 2 to wczesna i bardzo plenna odmiana buraka ćwikłowego, przeznaczona do uprawy polowej na zbiór letni i jesienny, szczególnie polecana do bezpośredniego spożycia oraz przygotowywania zup i soków. Nasiona należy wysiewać rzędami wprost do gruntu, stosując przerywkę, jeżeli wschody następują w zbyt dużym zagęszczeniu. Rośliny rozwijają się w formie osadzonego w gruncie korzenia spichrzowego, zwieńczonego rozetą liściową, ułatwiającą zbiór.

Odmiana Czerwona Kula 2 swoją nazwę zawdzięcza korzeniom, o regularnych, niemal kulistych kształtach, zakończonych cienkim i długim korzonkiem. Zgrubienia pokrywa cienka i gładka skórką, o jednolitej, intensywnie czerwonej barwie okrywająca podobnie wybarwiony, aromatyczny miąższ. Korzenie nabierają walorów konsumpcyjnych po około 90 – 100 dniach wegetacji. Zbiory, w zależności od terminu siewu, rozpoczynają się na początku lata i mogą być kontynuowane aż do pierwszych przymrozków. Odmiana, z uwagi na wysoką plenność, cieszy dużą popularnością zarówno uprawiana amatorsko, w przydomowych ogródkach warzywnych i na działkach, a także w uprawie towarowej.

Odmiana Czerwona Kula 2 dostarcza aromatyczne korzenie, o szerokim zastosowaniu konsumpcyjnym. Warzywo jest polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek i surówek warzywnych, a także po obróbce termicznej, jako dodatek do zup i sosów. Korzenie utrzymują swoje walory w procesach przetwórczych, stanowiąc ceniony surowiec do produkcji domowych przetworów, w szczególności soków, marynat i konserw, a także po zamrożeniu, utrzymując kolor i strukturę. Odmiana wykazuje wysoką trwałość po zbiorową oraz odporność na choroby przechowalnicze, dzięki czemu korzenie przechowywane w odpowiednich warunkach, znakomicie znoszą długotrwałe użytkowanie i mogą być przeznaczone na użytek zimowy.

Korzenie: o regularnych, niemal kulistych kształtach, zakończone długim i cienkim ogonkiem, pokryte gładką skórką, o jednolitym, intensywnie czerwonym wybarwieniu, miąższ podobnie wybarwiony, o chrupiącej i jędrnej strukturze, obfitujący w cukry, aromatyczny, z wyraźnym słodkim posmakiem, o wysokich walorach smakowych.

Zastosowanie: konsumpcja bezpośrednia, jako składnik sałatek i surówek warzywnych, do obróbki termicznej, jako dodatek do zup i sosów, surowiec do przygotowywania domowych przetworów, w szczególności soków, marynat oraz konserw, do mrożenia oraz do długotrwałego przechowywania.

Termin siewu: wprost do gruntu, od kwietnia do czerwca.

Rozstawa: 45 x 5 cm.

Termin zbioru: od czerwca do października.

Mrozoodporność: roślina zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.

Stanowisko: nasłonecznione, udaje się na każdym odpowiednio wilgotnym i żyznym podłożu.

Szczegóły produktu

Specyficzne kody

EAN13
5906493008484

Szybkie porównanie

Produkt
Burak ćwikłowy Czerwona Kula 2 10g ROL Burak ćwikłowy Czerwona Kula 2 10g ROL MARCHEW JADALNA ARLETA 5g MARCHEW JADALNA ARLETA 5g DYNIA ZWYCZAJNA CUKINIA DI NIZZA 2g DYNIA ZWYCZAJNA CUKINIA DI NIZZA 2g DYNIA ZWYCZ. SAM ORANGE 0,5g (Halloween) DYNIA ZWYCZ. SAM ORANGE 0,5g (Halloween)
Dostępność
Cena
2,00 zł
2,90 zł
2,40 zł
4,30 zł
Opis
  • Odmiana plenna.
  • Korzenie kuliste o dużej zawartości soku i słabo widocznych pierścieniach.
  • Wysiać od połowy kwietnia do końca czerwca w rozstawie 30-50×3-5 cm.
  • Nadaje się do przechowywania zimowego.
  • Zaletą tej odmiany jest brak tendencji do zielenienia i kumulowania azotanów.
  • Odmiana przeznaczona do bezpośredniego spożycia i przechowywania.

- odmiana wczesna, okrągła

- ciemnozielona skórka z białymi marmurkowymi prążkami

- polecana do faszerowania

- w typie Halloween

- małe, waga 250-300g

- łatwe do rzeźbienia

- miąższ idealny do pieczenia i zup

Brak cech do porównania