- Obecnie brak na stanie

(0,20 zł za 1 g)
Płatność i dostawa
Bezpieczne płatności z paynow
Odbiór osobisty w Słupsku
Czerwona Kula 2 to wczesna i bardzo plenna odmiana buraka ćwikłowego, przeznaczona do uprawy polowej na zbiór letni i jesienny, szczególnie polecana do bezpośredniego spożycia oraz przygotowywania zup i soków. Nasiona należy wysiewać rzędami wprost do gruntu, stosując przerywkę, jeżeli wschody następują w zbyt dużym zagęszczeniu. Rośliny rozwijają się w formie osadzonego w gruncie korzenia spichrzowego, zwieńczonego rozetą liściową, ułatwiającą zbiór.
Odmiana Czerwona Kula 2 swoją nazwę zawdzięcza korzeniom, o regularnych, niemal kulistych kształtach, zakończonych cienkim i długim korzonkiem. Zgrubienia pokrywa cienka i gładka skórką, o jednolitej, intensywnie czerwonej barwie okrywająca podobnie wybarwiony, aromatyczny miąższ. Korzenie nabierają walorów konsumpcyjnych po około 90 – 100 dniach wegetacji. Zbiory, w zależności od terminu siewu, rozpoczynają się na początku lata i mogą być kontynuowane aż do pierwszych przymrozków. Odmiana, z uwagi na wysoką plenność, cieszy dużą popularnością zarówno uprawiana amatorsko, w przydomowych ogródkach warzywnych i na działkach, a także w uprawie towarowej.
Odmiana Czerwona Kula 2 dostarcza aromatyczne korzenie, o szerokim zastosowaniu konsumpcyjnym. Warzywo jest polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek i surówek warzywnych, a także po obróbce termicznej, jako dodatek do zup i sosów. Korzenie utrzymują swoje walory w procesach przetwórczych, stanowiąc ceniony surowiec do produkcji domowych przetworów, w szczególności soków, marynat i konserw, a także po zamrożeniu, utrzymując kolor i strukturę. Odmiana wykazuje wysoką trwałość po zbiorową oraz odporność na choroby przechowalnicze, dzięki czemu korzenie przechowywane w odpowiednich warunkach, znakomicie znoszą długotrwałe użytkowanie i mogą być przeznaczone na użytek zimowy.
Korzenie: o regularnych, niemal kulistych kształtach, zakończone długim i cienkim ogonkiem, pokryte gładką skórką, o jednolitym, intensywnie czerwonym wybarwieniu, miąższ podobnie wybarwiony, o chrupiącej i jędrnej strukturze, obfitujący w cukry, aromatyczny, z wyraźnym słodkim posmakiem, o wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: konsumpcja bezpośrednia, jako składnik sałatek i surówek warzywnych, do obróbki termicznej, jako dodatek do zup i sosów, surowiec do przygotowywania domowych przetworów, w szczególności soków, marynat oraz konserw, do mrożenia oraz do długotrwałego przechowywania.
Termin siewu: wprost do gruntu, od kwietnia do czerwca.
Rozstawa: 45 x 5 cm.
Termin zbioru: od czerwca do października.
Mrozoodporność: roślina zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.
Stanowisko: nasłonecznione, udaje się na każdym odpowiednio wilgotnym i żyznym podłożu.
Produkt |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dostępność |
|
|
|
|
Cena |
2,00 zł
|
2,90 zł
|
2,40 zł
|
4,30 zł
|
Opis |
|
|
- odmiana wczesna, okrągła - ciemnozielona skórka z białymi marmurkowymi prążkami - polecana do faszerowania |
- w typie Halloween - małe, waga 250-300g - łatwe do rzeźbienia - miąższ idealny do pieczenia i zup |
Brak cech do porównania | ||||