- Obecnie brak na stanie

(0,75 zł za 1 g)
Płatność i dostawa
Bezpieczne płatności z paynow
Odbiór osobisty w Słupsku
Big Max to średnio późna i plenna odmiana dyni olbrzymiej, o owocach typu Hallowen, przeznaczona do uprawy polowej, na użytek konsumpcyjny, do spożycia po obróbce termicznej oraz przygotowywania przetworów, a także do użytku dekoracyjnego. Nasiona należy wysiewać bezpośrednio do gruntu, stosując siew punktowy lub gniazdowy po 1 – 2 nasiona w jednym miejscu, zachowując zalecaną rozstawę pozwalającą na uniknięcie zbyt dużego zagęszczenia siewek. Rośliny o ograniczonym wzroście, rozwijają się w formie szorstki, płożących pędów, porośniętych liśćmi oraz pokrytych owocami.
Odmiana Big Max wytwarza bardzo duże owoce, osiągające masę od 30 do 50 kg, o regularnych kulistych i wyraźnie spłaszczonych kształtach. Owoce pokrywa gładka, delikatnie bruzdowana, twarda skórka, o regularnym pomarańczowym wybarwieniu, z różowym odcieniem. Pod skórką znajduje się podobnie wybarwiony, jędrny i zwarty miąższ, z dużą zawartością nasion, odznaczający się przyjemnym aromatem. Owoce nabierają walorów konsumpcyjnych po około czterech miesiącach wegetacji. Zbiory mogą być prowadzone, w miarę dojrzewania kolejnych partii owoców, w pierwszej połowie jesieni. Odmiana charakteryzuje się wysokimi wymaganiami pokarmowymi, dlatego stanowisko pod uprawę powinno być zasilone dobrze rozłożonym obornikiem lub kompostem, co pozwoli uzyskać obfite i wyrównane strukturalnie plony.
Odmiana Big Max dostarcza niezwykle okazałe owoce, o wysokich walorach smakowych, użytecznie nie tylko konsumpcyjnie, ale również wykazujące wartość ozdobną. Warzywo jest polecane do konsumpcji po obróbce termicznej, jako baza do kremowych zup, wypieków lub faszerowania. Owoce utrzymują swoje walory w procesach przetwórczych, stanowiąc ceniony surowiec do przygotowywania przetworów. Odmiana nie wykazuje podatności na choroby przechowalnicze i bardzo dobrze znosi długotrwałe przechowywanie, nawet do pięciu miesięcy. Bardzo duże rozmiary oraz jednolita, intensywna kolorystyka sprawią, że warzywo jest chętnie wykorzystywane do wykonywania charakterystycznych lampionów, zdobiących domy i ogrody w okresie halloween.
Owoce: typu Hallowen, bardzo duże, osiągające masę od 30 do 50 kg, wyrównane rozmiarowo, o regularnych, kulistych, wyraźnie spłaszczonych kształtach, pokryte twardą, niemal gładką, delikatnie bruzdowaną skórką, jednolita kolorystycznie, o intensywnym, pomarańczowym wybarwieniu, z różowym odcieniem, miąższ podobnie wybarwiony, o jędrnej i zwartej strukturze, z duża zawartością nasion, soczysty i aromatyczny, o wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: konsumpcja po obróbce termicznej, jako baza do kremowych zup, wypieków lub faszerowania, surowiec do przygotowywania przetworów, do długotrwałego przechowywania, na użytek dekoracyjny, do wykonywania lampionów.
Termin siewu: wprost do gruntu, w maju.
Rozstawa: 2 x 1 m.
Termin zbioru: we wrześniu i w październiku.
Mrozoodporność: brak, gatunek jednoroczny.
Stanowisko: nasłonecznione i osłonięte od wiatru, o podłożu żyznym, zasilonym dobrze rozłożonym obornikiem lub kompostem i odpowiednio wilgotnym.
Produkt |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dostępność |
|
|
|
|
Cena |
2,25 zł
|
2,90 zł
|
2,40 zł
|
4,30 zł
|
Opis |
|
|
- odmiana wczesna, okrągła - ciemnozielona skórka z białymi marmurkowymi prążkami - polecana do faszerowania |
- w typie Halloween - małe, waga 250-300g - łatwe do rzeźbienia - miąższ idealny do pieczenia i zup |
Brak cech do porównania | ||||