- Obecnie brak na stanie

(2,10 zł za 1 g)
Płatność i dostawa
Bezpieczne płatności z paynow
Odbiór osobisty w Słupsku
Kapusta włoska Aubervilliers wytwarza główki o wielkości zbliżonej do standardowej kapusty białej, ale jej liście nie są tak ciasno złożone, co czyni ją coraz popularniejszym wyborem w kuchni. Jest to odmiana, która nie wymaga specjalnych uprawowych warunków i nie potrzebuje większej pielęgnacji niż inne rodzaje kapusty.
Jakie właściwości posiada Kapusta włoska Aubervilliers?
Nazwa: Kapusta włoska Aubervilliers
Nazwa łacińska: Brassica oleracea var. bullata 'Aubervilliers'
Wysokość: Do 40 centymetrów.
Rodzaj kwiatów: Najczęściej białe lub bladoróżowe kwiaty kapusty tworzą wierzchową wiechę. Kwiatostan nie ma wartości dekoracyjnej.
Ulistnienie: Dość duże liście kapusty włoskiej Aubervilliers są bardzo smaczne i osiągają długość nawet 20-30 centymetrów. Są grube, soczyste i mają intensywnie pofałdowaną oraz pomarszczoną powierzchnię, która jest ciemnozielonego koloru z obu stron.
Pokrój: Liście kapusty włoskiej tworzą luźną główkę o nieskondensowanym ułożeniu, łatwo można je rozdzielić. Są osadzone na niewielkiej łodydze.
Rozstawa: Rozsadę kapusty włoskiej przerywamy tak, aby między roślinami pozostały około 60-centymetrowe odstępy.
Mrozoodporność: Kapusta włoska Aubervilliers wyróżnia się dużą mrozoodpornością. Nie przeszkadzają jej niskie temperatury – podczas wzrostu może znosić nawet od 2 do 4 stopni Celsjusza, a po wytworzeniu główek nie przeszkadzają jej nawet mrozy do -8 stopni.
Stanowisko: Aby uzyskać duże i ładne główki kapusty włoskiej Aubervilliers, powinniśmy wybrać jasne, przewiewne, ale nie gorące miejsce. Roślina lubi przepuszczalną glebę, bogatą w substancje mineralne, preferuje wilgotne miejsca.
Zastosowanie: Liście kapusty włoskiej Aubervilliers często są używane do popularnych gołąbków ze względu na łatwe oddzielanie ich od głąba. Są bardzo smaczne i soczyste, dlatego stanowią składnik wielu dań, zarówno gotowanych i podawanych na ciepło, jak i surowych. Kapusta włoska może być spożywana bezpośrednio. Dania z jej dodatkiem są mniej kaloryczne niż te przygotowane z kapusty głowiastej.
Produkt |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dostępność |
|
|
|
|
Cena |
2,10 zł
|
2,90 zł
|
2,40 zł
|
4,30 zł
|
Opis |
|
|
- odmiana wczesna, okrągła - ciemnozielona skórka z białymi marmurkowymi prążkami - polecana do faszerowania |
- w typie Halloween - małe, waga 250-300g - łatwe do rzeźbienia - miąższ idealny do pieczenia i zup |
Brak cech do porównania | ||||