- Obecnie brak na stanie

(0,42 zł za 1 g)
Płatność i dostawa
Bezpieczne płatności z paynow
Odbiór osobisty w Słupsku
Pasternak to warzywo o aromatycznych korzeniach, przypominających pietruszkę korzeniową, przeznaczone do uprawy na stanowiskach polowych, szczególnie polecane do konsumpcji bezpośredniej lub po obróbce termicznej, a także do produkcji suszu. Wysiew nasion należy przeprowadzać rzędowo, wprost na stałe miejsca, a jeżeli wschody następują w zbyt dużym zagęszczeniu, siewki należy przerywać. Rośliny rozwijają się w formie korzeni spiczowych, osadzonych w gruncie lub częściowo odkrytych, zwieńczonych rozetą liściową, ułatwiającą zbiór dojrzałych warzyw.
Pasternak formuje długie i smukłe korzenie, osiągające długość do 25 cm, w formie podłużnego stożka, o ostrym zakończeniu, wyrównane rozmiarowo, bez skłonności do deformacji. Korzenie pokrywa cienka i niemal gładka skórka, o jasnej barwie, z miejscowymi, ciemnymi przebarwieniami, okrywająca jędrny i zwarty miąższ, o regularnym, białym wybarwieniu. Warzywo nabiera walorów konsumpcyjnych w późnym terminie, po około 180 – 210 dniach wegetacji. Odmiana odznacza się wysoką plennością, dostarczają obfite plony, wyrównanych rozmiarowo korzeni, gotowych do zbioru jesienią, ale równie dobrze mogą pozostać w gruncie przez całą zimę. Rośliny wykazują się odpornością na niskie temperatury i nie tracą walorów konsumpcyjnych, zimując w gruncie.
Pasternak dostarcza korzenie, niezwykle podobne do korzeni pietruszki, ale wyróżniające się większym aromatem, który zawdzięczają obfitości olejków eterycznych, mających wysoką wartość odżywczą oraz przyprawową. Warzywo z powodzeniem może zastępować pietruszkę. Świeże korzenie są polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek i surówek warzywnych. Korzenie utrzymują swoje walory po obróbce termicznej, jako aromatyczny dodatek do zup i sosów lub baza do puree, a także jako surowiec do produkcji suszu i mrożenia.
Korzenie: długie i smukłe, osiągające długość do 25 cm, w kształcie wydłużonego stożka, o ostrym zakończeniu, wyrównane rozmiarowo, bez skłonności do deformacji, pokryte cienką i niemal gładką skórką, z miejscowymi, ciemniejszymi przebarwieniami, okrywającą jędrny i zwarty miąższ o regularnym, białym wybarwieniu, bez tendencji do przebarwień, o wysokiej zawartości olejków eterycznych, niezwykle aromatyczny, o wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek i surówek warzywnych, do konsumpcji po obróbce termicznej, jako aromatyczny dodatek do zup i sosów, a także jako baza do puree, do produkcji suszu oraz do mrożenia.
Termin siewu: wprost do gruntu, w marcu i kwietniu.
Rozstawa: 30 x 5 cm.
Termin zbioru: w październiku i listopadzie.
Mrozoodporność: roślina zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu średnio przepuszczalnym, dobrze uprawionym i odpowiednio nawodnionym.
Produkt |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dostępność |
|
|
|
|
Cena |
2,10 zł
|
2,90 zł
|
2,40 zł
|
4,30 zł
|
Opis |
|
|
- odmiana wczesna, okrągła - ciemnozielona skórka z białymi marmurkowymi prążkami - polecana do faszerowania |
- w typie Halloween - małe, waga 250-300g - łatwe do rzeźbienia - miąższ idealny do pieczenia i zup |
Brak cech do porównania | ||||