• Obecnie brak na stanie
Pasternak 5g

PASTERNAK 5g

2,10 zł
Brutto
  • Odmiana późna, plenna.
  • Korzeń z powodzeniem zastępuje pietruszkę, nadaje się na surówkę, przeciery, ewentualnie do przyrządzania jak szparagi.
  • Nać może być wykorzystywana jako pasza dla trzody chlewnej.
Ilość
  Obecnie brak na stanie

 

Płatność i dostawa

 

Bezpieczne płatności z paynow

 

Odbiór osobisty w Słupsku

Pasternak to warzywo o aromatycznych korzeniach, przypominających pietruszkę korzeniową, przeznaczone do uprawy na stanowiskach polowych, szczególnie polecane do konsumpcji bezpośredniej lub po obróbce termicznej, a także do produkcji suszu. Wysiew nasion należy przeprowadzać rzędowo, wprost na stałe miejsca, a jeżeli wschody następują w zbyt dużym zagęszczeniu, siewki należy przerywać. Rośliny rozwijają się w formie korzeni spiczowych, osadzonych w gruncie lub częściowo odkrytych, zwieńczonych rozetą liściową, ułatwiającą zbiór dojrzałych warzyw.

Pasternak formuje długie i smukłe korzenie, osiągające długość do 25 cm, w formie podłużnego stożka, o ostrym zakończeniu, wyrównane rozmiarowo, bez skłonności do deformacji. Korzenie pokrywa cienka i niemal gładka skórka, o jasnej barwie, z miejscowymi, ciemnymi przebarwieniami, okrywająca jędrny i zwarty miąższ, o regularnym, białym wybarwieniu. Warzywo nabiera walorów konsumpcyjnych w późnym terminie, po około 180 – 210 dniach wegetacji. Odmiana odznacza się wysoką plennością, dostarczają obfite plony, wyrównanych rozmiarowo korzeni, gotowych do zbioru jesienią, ale równie dobrze mogą pozostać w gruncie przez całą zimę. Rośliny wykazują się odpornością na niskie temperatury i nie tracą walorów konsumpcyjnych, zimując w gruncie.

Pasternak dostarcza korzenie, niezwykle podobne do korzeni pietruszki, ale wyróżniające się większym aromatem, który zawdzięczają obfitości olejków eterycznych, mających wysoką wartość odżywczą oraz przyprawową. Warzywo z powodzeniem może zastępować pietruszkę. Świeże korzenie są polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek i surówek warzywnych. Korzenie utrzymują swoje walory po obróbce termicznej, jako aromatyczny dodatek do zup i sosów lub baza do puree, a także jako surowiec do produkcji suszu i mrożenia.

Korzenie: długie i smukłe, osiągające długość do 25 cm, w kształcie wydłużonego stożka, o ostrym zakończeniu, wyrównane rozmiarowo, bez skłonności do deformacji, pokryte cienką i niemal gładką skórką, z miejscowymi, ciemniejszymi przebarwieniami, okrywającą jędrny i zwarty miąższ o regularnym, białym wybarwieniu, bez tendencji do przebarwień, o wysokiej zawartości olejków eterycznych, niezwykle aromatyczny, o wysokich walorach smakowych.

Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek i surówek warzywnych, do konsumpcji po obróbce termicznej, jako aromatyczny dodatek do zup i sosów, a także jako baza do puree, do produkcji suszu oraz do mrożenia.

Termin siewu: wprost do gruntu, w marcu i kwietniu.

Rozstawa: 30 x 5 cm.

Termin zbioru: w październiku i listopadzie.

Mrozoodporność: roślina zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.

Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu średnio przepuszczalnym, dobrze uprawionym i odpowiednio nawodnionym.

Szczegóły produktu

Specyficzne kody

EAN13
5906493008866

Szybkie porównanie

Produkt
Pasternak 5g PASTERNAK 5g MARCHEW ARLETA 5g MARCHEW ARLETA 5g SAŁATA LOLLO BIONDA 1G ZIELONA SAŁATA LOLLO BIONDA 1G ZIELONA SAŁATA LOLLO ROSSA 1G CZERWONA SAŁATA LOLLO ROSSA 1G CZERWONA
Dostępność
Cena
2,10 zł
2,60 zł
2,90 zł
2,90 zł
Opis
  • Odmiana późna, plenna.
  • Korzeń z powodzeniem zastępuje pietruszkę, nadaje się na surówkę, przeciery, ewentualnie do przyrządzania jak szparagi.
  • Nać może być wykorzystywana jako pasza dla trzody chlewnej.
  • Zaletą tej odmiany jest brak tendencji do zielenienia i kumulowania azotanów.
  • Odmiana przeznaczona do bezpośredniego spożycia i przechowywania.
Brak cech do porównania

Przeglądane produkty

Brak produktów