- Obecnie brak na stanie

(1,05 zł za 1 g)
Płatność i dostawa
Bezpieczne płatności z paynow
Odbiór osobisty w Słupsku
Butternut to średnio późna odmiana dyni piżmowej, przeznaczona do uprawy na stanowiskach polowych, szczególnie polecana do długotrwałego przechowywania, a także jako baza do zup lub surowiec do przygotowywania przetworów. Nasiona należy wysiewać bezpośrednio do gruntu, stosując siew punktowy lub gniazdowy, po 2 – 3 nasiona w punkt, pozostawiając po wschodach, jedną, najsilniejszą siewkę na miejsce. Rośliny o ograniczonym wzroście i płożącym pokroju, rozwijają się w formie silnych pędów, porośniętych liśćmi i obwieszonych owocami.
Odmiana Butternut wytwarza owoce wyróżniające się oryginalnym kształtem, zbliżonym do dzwonu, osiągające masę, w zależności od warunków uprawy, nawet do 20 kg. Owoce pokrywa gładka i jednolita kolorystycznie skórka, o żółtym lub lekko pomarańczowym wybarwieniu. Pod twardą skórką znajduje się regularnie wybarwiony, intensywnie pomarańczowy miąższ z niewielką komora nasienną oraz mała ilością nasion. Miąższ prezentuje wysokie walory konsumpcyjne, ma bezwłóknistą i jędrną strukturę, a także charakteryzuje się bardzo przyjemnym aromatem, o lekkim, orzechowym posmaku. Owoce nabierają walorów konsumpcyjnych po około czterech miesiącach wegetacji, na przełomie lata i jesieni, dojrzewając stopniowo przez cały październik.
Odmiana Butternut dostarcza oryginalnie ukształtowane i bardzo aromatyczne owoce, odznaczające się wysokimi walorami smakowymi oraz szerokim zastosowanie konsumpcyjnym. Odmiana jest szczególnie polecana do konsumpcji po obróbce termicznej, jako baza do kremowych zup oraz wypieków. Owoce utrzymują swoje walory w procesach przetwórczych, stanowiąc ceniony surowiec do przygotowywania dżemów oraz marynat. Odmiana wykazuje również odporność na choroby przechowalnicze i bardzo dobrze znosi długotrwałe przechowywanie.
Owoce: duże lub bardzo duże, osiągające masę, zależnie od warunków uprawy nawet do 20 kg, o oryginalnych, podłużnych kształtach, przypominających dzwon, pokryte gładką, jednolita kolorystycznie skórką, o żółtej lub jasnopomarańczowej barwie, miąższ bezwłóknisty, zwarty, z niewielką komorą nasienną oraz mała ilością nasion, soczysty, wyróżniający się lekko orzechowym aromatem, o wysokich walorach smakowych i konsumpcyjnych.
Zastosowanie: konsumpcja po obróbce termicznej, jako baza do kremowych zup oraz wypieków, surowiec przetwórczy, szczególnie polecany marynowania oraz przygotowywania dżemów, do długotrwałego przechowywania.
Termin siewu: bezpośrednio do gruntu, w maju.
Rozstawa: 1 x 1 m.
Termin zbioru: we wrześniu i w październiku.
Mrozoodporność: brak, gatunek jednoroczny.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, zasobnym w próchnicę i dostatecznie wilgotnym.
Produkt |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dostępność |
|
|
|
|
Cena |
2,10 zł
|
2,90 zł
|
2,40 zł
|
4,30 zł
|
Opis |
|
|
- odmiana wczesna, okrągła - ciemnozielona skórka z białymi marmurkowymi prążkami - polecana do faszerowania |
- w typie Halloween - małe, waga 250-300g - łatwe do rzeźbienia - miąższ idealny do pieczenia i zup |
Brak cech do porównania | ||||