- Obecnie brak na stanie

(0,97 zł za 1 g)
Płatność i dostawa
Bezpieczne płatności z paynow
Odbiór osobisty w Słupsku
Złoty Cepelin to odmiana dyni zwyczajnej, przeznaczona do uprawy na stanowiskach polowych lub pod osłonami, z siewu bezpośredniego. Roślina rozwija się w formie pędów, o krzaczastym pokroju, które wraz z dojrzewaniem owoców przyjmują pokrój bardziej płożący.
Odmiana Złoty Cepelin charakteryzuje się cylindrycznymi owocami, zmieniającymi barwę w czasie, wraz z rozwojem rośliny. Młode owoce mają seledynowe wybarwienie, które na dojrzałych owocach przyjmuje barwę intensywnie, żółtą. Odmiana Zloty Cepelin wytwarza owoce, znane powszechnie pod nazwą kabaczek.
Owoce odmiany Złoty Cepelin maja szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Młode okazy mogą stanowić wartościowy surowiec do marynowania, a dojrzałe owoce polecane są do konsumpcji bezpośredniej oraz po obróbce termicznej. Kabaczki wykazują się trwałością pozbiorową i nie tracą swoich walorów przy długookresowym przechowywaniu.
Owoce: średniej wielości, przeciętnie osiągają długość ok. 20 cm i masę do 3 kg, o wydłużonym, cylindrycznym kształcie, pokryte gładką, jednolitą kolorystycznie skórką, która zmienia wybarwienie wraz z dojrzewaniem owocu, młode okazy pokryte są skórką o seledynowym wybarwianiu, natomiast dojrzałe owoce mają intensywną, żółtą barwę, miąższ soczysty, o wysokich walorach smakowych i jasnożółtej barwie.
Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, do konsumpcji po obróbce termicznej, do przetwórstwa, do przechowywania.
Termin siewu: w kwietniu, pod osłony, w maju, wprost na stanowiska polowe.
Rozstawa: 70 x 70 cm.
Okres zbioru: od czerwca do września.
Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna.
Stanowisko: nasłonecznione i osłonięte od wiatru, o podłożu żyznym i zasobnym w wilgoć.
Produkt |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dostępność |
|
|
|
|
Cena |
1,95 zł
|
2,90 zł
|
2,40 zł
|
4,30 zł
|
Opis |
|
|
- odmiana wczesna, okrągła - ciemnozielona skórka z białymi marmurkowymi prążkami - polecana do faszerowania |
- w typie Halloween - małe, waga 250-300g - łatwe do rzeźbienia - miąższ idealny do pieczenia i zup |
Brak cech do porównania | ||||