- Obecnie brak na stanie

(0,09 zł za 1 g)
Płatność i dostawa
Bezpieczne płatności z paynow
Odbiór osobisty w Słupsku
Scuba to bardzo wczesna i niezwykle odporna odmiana fasoli zwykłej, w typie szparagowym, polecana do uprawy na bardzo wczesny zbiór nowalijkowy, z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej lub produkcji domowych przetworów. Nasiona wysiewa się wprost do gruntu, planując uprawę w taki sposób, aby zapewnić roślinom możliwość swobodnego wzrostu, a jeżeli wschody następują w zbyt dużym zagęszczeniu, stosować przerywkę. Rośliny formują karłowe krzewy złożone z wzniesionych, silnie krzewiących się i ulistnionych pędów, w górnych partiach porośniętych strąkami, osiągających wysokość do 50 cm.
Odmiana Scuba wytwarza proste i smukłe strąki, o intensywnie zielonym, jednorodnym wybarwieniu i niezwykle mięsistej, pozbawionej łykowatych włókien i smacznej strukturze. Strąki osiągają dojrzałość konsumpcyjną już po około 58 dniach wegetacji. Odmiana odznacza się wysoką odpornością na typowe choroby roślin strączkowych, takie jak bakterioza, antraknoza i zwykła mozaika fasoli, a także zmienne warunki środowiskowe, wykazując całkowitą obojętność na skoki temperatury i zmiany poziomu wilgotności. Rośliny wykazują zdolność wschodzenia i zawiązywania strąków nawet jeśli temperatura jest niska, a dostęp do światła słonecznego bardzo ograniczony.
Odmiana Scuba dostarcza strąków, o wysokich walorach smakowych, stanowiących obfite źródło witamin i składników mineralnych, mających szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Świeże strąki są polecane od konsumpcji bezpośredniej, jako dodatek do potraw na ciepło oraz sałatek i surówek warzywnych. Fasola utrzymuje swoje walory w procesach przetwórczych, stanowiąc ceniony surowiec do produkcji domowych przetworów i mrożonek. Rośliny strączkowe odznaczają się wysoką zawartością białka, stanowiącego znakomity substytut białka zwierzęcego i są zalecane jako uzupełnienie diet bezmięsnych.
Strąki: długie i smukłe, o regularnych kształtach, proste, osiągające długość do 14 cm, o okrągłym przekroju, jednolicie wybarwione, o intensywnej, zielonej barwie, osadzone na krótkich szypułkach, rozwijające się w górnych partiach roślin, o bezwłóknistej, niezwykle mięsistej strukturze i wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako dodatek do potraw na ciepło oraz sałatek i surówek warzywnych, do przetwórstwa, jako surowiec na domowe przetwory i mrożonki.
Termin siewu: wprost na stale miejsce, w drugiej połowie maja.
Rozstawa: 30 – 40 x 8 – 10 cm.
Termin zbioru: od lipca do początku września.
Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna.
Stanowisko: nasłonecznione i osłonięte od wiatru, o podłożu żyznym i zasobnym w wilgoć.
Produkt |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dostępność |
|
|
|
|
Cena |
3,90 zł
|
2,90 zł
|
2,40 zł
|
4,30 zł
|
Opis |
|
|
- odmiana wczesna, okrągła - ciemnozielona skórka z białymi marmurkowymi prążkami - polecana do faszerowania |
- w typie Halloween - małe, waga 250-300g - łatwe do rzeźbienia - miąższ idealny do pieczenia i zup |
Brak cech do porównania | ||||