Berlikumer 2 to późna i bardzo plenna odmiana marchwi jadalnej, przeznaczona do uprawy na stanowiskach polowych, z siewu bezpośredniego. Warzywo rozwija się w formie podłużnego korzenia spichrzowego, zwieńczonego rozetą liści, osadzonych na długich ogonkach, ułatwiających zbiór dojrzałych warzyw.
Odmiana Berlikumer 2 wytwarza walcowate korzenie, z zaokrąglonym końcem, o pomarańczowym wybarwieniu, które w miarę dojrzewania nabiera czerwonego odcienia. Warzywo osiąga dojrzałość konsumpcyjną po około pięciu miesiącach od siewu. Odmiana charakteryzuje się obfitym i wyrównanym plonem, korzenie nie wykazują tendencji do deformacji czy uszkodzeń mechanicznych.
Odmiana Berlikumer 2 ma szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Warzywo jest polecane do konsumpcji bezpośredniej, w formie przekąski oraz jako baza lub składnik sałatek bądź surówek. Korzenie utrzymują swoje walory w procesach przetwórczych, stanowiąc wartościowy surowiec w produkcji soków, mrożonek lub marynat oraz odznaczają się wysoką trwałością pozbiorową, pozwalającą, przy zachowaniu odpowiednich warunków, na przechowywanie aż do późnej wiosny.
Korzenie: o podłużnym, walcowatym kształcie, z zaokrągloną końcówką, osiągają długość do 20 cm, trwałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne, nie wykazujące tendencji do deformacji oraz kumulowania azotanów, jednolite kolorystycznie, o pomarańczowym wybarwieniu, które w miarę dojrzewania nabiera czerwonego odcienia, miąższ zasobny w cukry, o soczystej strukturze i wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: do bezpośredniej konsumpcji, w formie przekąski oraz jako baza lub składnik sałatek bądź surówek, do produkcji soków, mrożonek lub marynat, do długookresowego przechowywania.
Termin siewu: od kwietnia do maja, bezpośrednio na stanowiska polowe.
Rozstawa: 30 x 4 cm.
Termin zbioru: od sierpnia do października.
Mrozoodporność: roślina wraz z rozwojem, nabiera częściowej tolerancji temperaturowej, uprawiana w cyklu jednorocznym.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, zasobnym w próchnicę i odpowiednio wilgotnym.