- Obecnie brak na stanie
JARMUŻ KAPRAL 2g
- Średnio wczesna, niska odmiana (40-60 cm), o ciemnozielonych, lśniących, mocno kędzierzawych liściach.
- Znosi bardzo niskie temperatury, nawet do -15°C.
Kapral to średnio wczesna odmiana jarmużu, przeznaczona do uprawy polowej, na zbiór letni lub zimowy, szczególnie polecana do konsumpcji bezpośredniej lub po obróbce termicznej, a także jako surowiec od produkcji domowych przetworów oraz mrożonek. Uprawę należy prowadzić poprzez sadzenie rozsady przygotowanej wcześniej, na rozsadniku lub pod osłonami. Rośliny rozwijają się formując wyprostowanych krzewów, złożonych z okazałych liści rozwijających się na centralnym pędzie, osiągających wysokość do 40 cm.
Odmiana Kapral wytwarza długie, przewieszające się liście, o jednolitym, zielonym wybarwieniu, kiedy z szarym lub niebieskim odcieniem, sadzone na grubych i jędrnych ogonkach. Blaszki liściowe są mocno pofalowane, poskręcane oraz silnie karbowane, z widocznym, jasnozielonym unerwieniem, o pęcherzykowatych, nieregularnych krawędziach. Liście posiadają walory konsumpcyjne na dowolnym etapie rozwoju rośliny. Liście gorzknieją oraz tracą walory smakowe wraz z pojawieniem się pędów kwiatostanowych, dlatego zbiory należy przeprowadzać przed zakwitnięciem rośliny. Odmiana odznacza się wysoką zimotrwałością, dobrze znosząc zimowanie w gruncie, a przemrożone liście odznaczają się wysokim aromatem i są całkowicie pozbawione goryczki.
Liście odmiany Kapral charakteryzują się obfitością witamin A i C oraz wapnia, fosforu i żelaza, dzięki czemu stanowią cenne uzupełnienie diety, a szerokie zastosowanie konsumpcyjne sprawia, że liście są dostępne niemal przez cały rok, również poza okresem plonowania. Świeże liście są poleca do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek i surówek warzywnych, naturalna dekoracja do potraw i posiłków, a także do produkcji koktajli i smoothie. Liście utrzymują swoje walory po obróbce termicznej, przyrządzane podobnie jak liście szpinaku, a także w procesach przetwórczych, jako surowiec do produkcji domowych przetworów i mrożonek.
Liście: duże, długie, o przewieszającej się formie, osadzone na grubych i jędrnych ogonkach liściowych, niemal jednolite kolorystycznie, o intensywnej, zielonej barwie, niekiedy z niebieskim lub szarym odcieniem przy krawędziach oraz jasno przebarwionymi ogonkami oraz unerwieniem, blaszki liściowe o mocno pofalowanej, poskręcanej oraz silnie karbowanej powierzchni, z nieregularnymi, pęcherzykowatymi krawędziami.
Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek, surówek i koktajli warzywnych, jako naturalna, jadalna dekoracja potraw i posiłków, do obróbki termicznej, przyrządzane podobnie jak liście szpinaku, do produkcji domowych przetworów oraz mrożonek.
Termin siewu: przygotowanie rozsady, pod osłonami, od marca do końca maja, na rozsadniku, od kwietnia do sierpnia, sadzenie rozsady, od maja do sierpnia.
Rozstawa: 35 x 30 cm.
Termin zbioru: od stycznia do końca marca oraz od czerwca do końca września.
Mrozoodporność: roślina zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.
Stanowisko: nasłonecznione, udaje się na każdym typie podłoża, za wyjątkiem stanowisk przesuszonych lub podmokłych.
Szybkie porównanie
Produkt |
JARMUŻ KAPRAL 2g | MARCHEW ARLETA 5g | SAŁATA LOLLO BIONDA 1G ZIELONA | SAŁATA LOLLO ROSSA 1G CZERWONA |
Dostępność |
|
|
|
|
Cena |
2,60 zł
|
2,60 zł
|
2,90 zł
|
2,90 zł
|
Opis |
|
|
||
Brak cech do porównania | ||||
|
|
|
|
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informację zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Nabycie środków ochrony roślin mogą dokonywać jedynie osoby pełnoletnie oraz posiadające kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin, określone w art.28 (DZ.U.2018, poz. 1310) ustawy o środkach ochrony roślin.