• Obecnie brak na stanie
JARMUŻ KAPRAL 2g

JARMUŻ KAPRAL 2g

2,60 zł
Brutto
  • Średnio wczesna, niska odmiana (40-60 cm), o ciemnozielonych, lśniących, mocno kędzierzawych liściach.
  • Znosi bardzo niskie temperatury, nawet do -15°C.
Ilość
  Obecnie brak na stanie

Kapral to średnio wczesna odmiana jarmużu, przeznaczona do uprawy polowej, na zbiór letni lub zimowy, szczególnie polecana do konsumpcji bezpośredniej lub po obróbce termicznej, a także jako surowiec od produkcji domowych przetworów oraz mrożonek. Uprawę należy prowadzić poprzez sadzenie rozsady przygotowanej wcześniej, na rozsadniku lub pod osłonami. Rośliny rozwijają się formując wyprostowanych krzewów, złożonych z okazałych liści rozwijających się na centralnym pędzie, osiągających wysokość do 40 cm.

Odmiana Kapral wytwarza długie, przewieszające się liście, o jednolitym, zielonym wybarwieniu, kiedy z szarym lub niebieskim odcieniem, sadzone na grubych i jędrnych ogonkach. Blaszki liściowe są mocno pofalowane, poskręcane oraz silnie karbowane, z widocznym, jasnozielonym unerwieniem, o pęcherzykowatych, nieregularnych krawędziach. Liście posiadają walory konsumpcyjne na dowolnym etapie rozwoju rośliny. Liście gorzknieją oraz tracą walory smakowe wraz z pojawieniem się pędów kwiatostanowych, dlatego zbiory należy przeprowadzać przed zakwitnięciem rośliny. Odmiana odznacza się wysoką zimotrwałością, dobrze znosząc zimowanie w gruncie, a przemrożone liście odznaczają się wysokim aromatem i są całkowicie pozbawione goryczki.

Liście odmiany Kapral charakteryzują się obfitością witamin A i C oraz wapnia, fosforu i żelaza, dzięki czemu stanowią cenne uzupełnienie diety, a szerokie zastosowanie konsumpcyjne sprawia, że liście są dostępne niemal przez cały rok, również poza okresem plonowania. Świeże liście są poleca do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek i surówek warzywnych, naturalna dekoracja do potraw i posiłków, a także do produkcji koktajli i smoothie. Liście utrzymują swoje walory po obróbce termicznej, przyrządzane podobnie jak liście szpinaku, a także w procesach przetwórczych, jako surowiec do produkcji domowych przetworów i mrożonek.

Liście: duże, długie, o przewieszającej się formie, osadzone na grubych i jędrnych ogonkach liściowych, niemal jednolite kolorystycznie, o intensywnej, zielonej barwie, niekiedy z niebieskim lub szarym odcieniem przy krawędziach oraz jasno przebarwionymi ogonkami oraz unerwieniem, blaszki liściowe o mocno pofalowanej, poskręcanej oraz silnie karbowanej powierzchni, z nieregularnymi, pęcherzykowatymi krawędziami.

Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek, surówek i koktajli warzywnych, jako naturalna, jadalna dekoracja potraw i posiłków, do obróbki termicznej, przyrządzane podobnie jak liście szpinaku, do produkcji domowych przetworów oraz mrożonek.

Termin siewu: przygotowanie rozsady, pod osłonami, od marca do końca maja, na rozsadniku, od kwietnia do sierpnia, sadzenie rozsady, od maja do sierpnia.

Rozstawa: 35 x 30 cm.

Termin zbioru: od stycznia do końca marca oraz od czerwca do końca września.

Mrozoodporność: roślina zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.

Stanowisko: nasłonecznione, udaje się na każdym typie podłoża, za wyjątkiem stanowisk przesuszonych lub podmokłych.

Szczegóły produktu

Szybkie porównanie

Produkt
Jarmuż Kapral 2g ROL JARMUŻ KAPRAL 2g MARCHEW ARLETA 5g MARCHEW ARLETA 5g SAŁATA LOLLO BIONDA 1G ZIELONA SAŁATA LOLLO BIONDA 1G ZIELONA SAŁATA LOLLO ROSSA 1G CZERWONA SAŁATA LOLLO ROSSA 1G CZERWONA
Dostępność
Cena
2,60 zł
2,60 zł
2,90 zł
2,90 zł
Opis
  • Średnio wczesna, niska odmiana (40-60 cm), o ciemnozielonych, lśniących, mocno kędzierzawych liściach.
  • Znosi bardzo niskie temperatury, nawet do -15°C.
  • Zaletą tej odmiany jest brak tendencji do zielenienia i kumulowania azotanów.
  • Odmiana przeznaczona do bezpośredniego spożycia i przechowywania.
Brak cech do porównania

Przeglądane produkty

Brak produktów