- Obecnie brak na stanie

(1,60 zł za 1 g)
Płatność i dostawa
Bezpieczne płatności z paynow
Odbiór osobisty w Słupsku
Rosemarry to średnio wczesna odmiana sałaty masłowej, przeznaczona do wczesnowiosennej uprawy pod osłonami lub całosezonowej uprawy na stanowiskach polowych. Uprawa może być prowadzona z siewu bezpośredniego lub z przygotowanej rozsady. Rośliny rozwijają się w formie główek liściowych, osadzonych na krótkich łodygach tuż nad powierzchnią gruntu.
Odmiana Rosemarry wytwarza duże i krągłe główki, złożone ze ściśle ułożonych dwubarwnych liści. Centralna część liści przyjmuje zielone wybarwienie, które przy krawędziach jest zastępowane czerwoną barwą. Blaszki liściowe mają silnie karbowaną powierzchnię, z delikatnym połyskiem, o regularnych, mocno pofalowanych krawędziach. Warzywo nabiera walorów konsumpcyjnych po około dwóch miesiącach od siewu. Odmiana odznacza się późnym wybijaniem w pędy kwiatostanowe, powodujące gorzknienie liści, co sprawia, że uprawa może być prowadzona w miesiącach letnich, w warunkach wydłużonej ekspozycji na światło słoneczne.
Odmiana Rosemarry jest uprawiana, podobnie jak inne odmiany sałaty masłowej, z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej. Liście znajdują zastosowanie jako dodatek na kanapki oraz baza lub składnik sałatek i surówek warzywnych. Dwubarwna, intensywna kolorystyka w połączeniu z karbowaną i połyskliwą powierzchnią blaszek liściowych nadaje liściom walorów ozdobnych i mogą one być wykorzystywane w formie naturalnej dekoracji do potraw i posiłków.
Główki: duże, o zwartej strukturze i regularnych kulistych kształtach, złożone z dwubarwnych liści, o intensywnej kolorystyce, centralna część liści przyjmuje barwę zieloną, która wzdłuż krawędzi ustępuje barwie czerwonej, blaszki liściowe mają silnie pofalowaną i karbowaną powierzchni, z wyraźnym połyskiem, krawędzie regularne i pofalowane, o jędrnej i chrupiącej strukturze i wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako dodatek na kanapki oraz baza lub składnik sałatek i surówek warzywnych, do dekorowania potraw i posiłków.
Termin siewu: wysiew na rozsadniku i pod osłonami, od lutego do kwietnia, przeniesienie rozsady na stałe miejsce, od kwietnia do końca maja, wysiew wprost do gruntu, od połowy marca do sierpnia.
Rozstawa: 30 x 30 cm.
Termin zbioru: od maja do końca sierpnia.
Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna.
Stanowisko: nasłonecznione i osłonięte od wiatru, o podłożu żyznym, zasobnym w składniki pokarmowe i odpowiednio wilgotnym.
Produkt |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dostępność |
|
|
|
|
Cena |
1,60 zł
|
2,90 zł
|
2,40 zł
|
4,30 zł
|
Opis |
|
|
- odmiana wczesna, okrągła - ciemnozielona skórka z białymi marmurkowymi prążkami - polecana do faszerowania |
- w typie Halloween - małe, waga 250-300g - łatwe do rzeźbienia - miąższ idealny do pieczenia i zup |
Brak cech do porównania | ||||