• Obecnie brak na stanie
Sałata masłowa Rosemarry 1g

SAŁATA MASŁOWA ROSEMARRY 1G

1,60 zł
Brutto
  • Średnio wczesna masłowa odmiana sałaty tworząca dużą, czerwono-zieloną okrągłą głowę o ściśle ułożonych liściach.
  • Odporna na wybijanie w pędy kwiatostanowe.
Ilość
  Obecnie brak na stanie

 

Płatność i dostawa

 

Bezpieczne płatności z paynow

 

Odbiór osobisty w Słupsku

Rosemarry to średnio wczesna odmiana sałaty masłowej, przeznaczona do wczesnowiosennej uprawy pod osłonami lub całosezonowej uprawy na stanowiskach polowych. Uprawa może być prowadzona z siewu bezpośredniego lub z przygotowanej rozsady. Rośliny rozwijają się w formie główek liściowych, osadzonych na krótkich łodygach tuż nad powierzchnią gruntu.

Odmiana Rosemarry wytwarza duże i krągłe główki, złożone ze ściśle ułożonych dwubarwnych liści. Centralna część liści przyjmuje zielone wybarwienie, które przy krawędziach jest zastępowane czerwoną barwą. Blaszki liściowe mają silnie karbowaną powierzchnię, z delikatnym połyskiem, o regularnych, mocno pofalowanych krawędziach. Warzywo nabiera walorów konsumpcyjnych po około dwóch miesiącach od siewu. Odmiana odznacza się późnym wybijaniem w pędy kwiatostanowe, powodujące gorzknienie liści, co sprawia, że uprawa może być prowadzona w miesiącach letnich, w warunkach wydłużonej ekspozycji na światło słoneczne.

Odmiana Rosemarry jest uprawiana, podobnie jak inne odmiany sałaty masłowej, z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej. Liście znajdują zastosowanie jako dodatek na kanapki oraz baza lub składnik sałatek i surówek warzywnych. Dwubarwna, intensywna kolorystyka w połączeniu z karbowaną i połyskliwą powierzchnią blaszek liściowych nadaje liściom walorów ozdobnych i mogą one być wykorzystywane w formie naturalnej dekoracji do potraw i posiłków.

Główki: duże, o zwartej strukturze i regularnych kulistych kształtach, złożone z dwubarwnych liści, o intensywnej kolorystyce, centralna część liści przyjmuje barwę zieloną, która wzdłuż krawędzi ustępuje barwie czerwonej, blaszki liściowe mają silnie pofalowaną i karbowaną powierzchni, z wyraźnym połyskiem, krawędzie regularne i pofalowane, o jędrnej i chrupiącej strukturze i wysokich walorach smakowych.

Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako dodatek na kanapki oraz baza lub składnik sałatek i surówek warzywnych, do dekorowania potraw i posiłków.

Termin siewu: wysiew na rozsadniku i pod osłonami, od lutego do kwietnia, przeniesienie rozsady na stałe miejsce, od kwietnia do końca maja, wysiew wprost do gruntu, od połowy marca do sierpnia.

Rozstawa: 30 x 30 cm.

Termin zbioru: od maja do końca sierpnia.

Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna.

Stanowisko: nasłonecznione i osłonięte od wiatru, o podłożu żyznym, zasobnym w składniki pokarmowe i odpowiednio wilgotnym.

Szczegóły produktu

Specyficzne kody

EAN13
5906493009641

Szybkie porównanie

Produkt
Sałata masłowa Rosemarry 1g SAŁATA MASŁOWA ROSEMARRY 1G MARCHEW ARLETA 5g MARCHEW ARLETA 5g SAŁATA LOLLO BIONDA 1G ZIELONA SAŁATA LOLLO BIONDA 1G ZIELONA SAŁATA LOLLO ROSSA 1G CZERWONA SAŁATA LOLLO ROSSA 1G CZERWONA
Dostępność
Cena
1,60 zł
2,60 zł
2,90 zł
2,90 zł
Opis
  • Średnio wczesna masłowa odmiana sałaty tworząca dużą, czerwono-zieloną okrągłą głowę o ściśle ułożonych liściach.
  • Odporna na wybijanie w pędy kwiatostanowe.
  • Zaletą tej odmiany jest brak tendencji do zielenienia i kumulowania azotanów.
  • Odmiana przeznaczona do bezpośredniego spożycia i przechowywania.
Brak cech do porównania

Przeglądane produkty

Brak produktów