• Obecnie brak na stanie
Seler naciowy Nuget 0,5g ROL

SELER NACIOWY NUGET 0,5g

2,35 zł
Brutto
  • Odmiana wczesna, uprawiana z rozsady. Łodygi wzniesione o jasnozielonej barwie. Liście kędzierzawe.
  • Ogonki liściowe jada się na surowo w postaci sałatek lub gotowane jak szparagi.
  • Wymaga gleby próchnicznej, niezakwaszonej.
Ilość
  Obecnie brak na stanie

 

Płatność i dostawa

 

Bezpieczne płatności z paynow

 

Odbiór osobisty w Słupsku

Nuget to wczesna odmiana selera naciowego przeznaczona do uprawy na stanowiskach polowych. Uprawę należy prowadzić z rozsady przygotowanej w szklarni lub ciepłym inspekcie. Młode rośliny są wrażliwe na niskie temperatury, dlatego sadzonki na stałe miejsce należy przenosić dopiero jak minie ryzyko wiosennych przymrozków. Roślina rozwija się w formie wzniesionych łodyg skupionych w zwartą strukturę roślinną, osiągających wysokość do 80 cm.

Odmiana Nuget wytwarza grube, sztywne pędy, o jędrnej i chrupiącej strukturze. Przy wierzchołkach pędów rozwijają się kędzierzawe liście, osadzone na długich ogonkach, o intensywnej, zielonej barwie. Łodygi mają niejednolite wybarwienie, dolne części przyjmują jasnozieloną, niemal białą barwę, która wraz ze wzrostem rośliny przyjmuje ciemniejszy odcień. Rośliny charakteryzują się wysoką zawartością olejków eterycznych i substancji aromatycznych, którym zawdzięczają intensywną woń i charakterystyczny smak.

Warzywo ma szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Świeże pędy są polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako baza lub składnik sałatek i surówek warzywnych a także jako naturalna dekoracja do posiłków. Roślina utrzymuje swoje walory po obróbce termicznej, stanowiąc aromatyczny dodatek do zup i sosów, a sztywne łodygi mogą być przyrządzane analogicznie jak szparagi oraz wykorzystywane jako surowiec na domowe przetwory. Zielone, kędzierzawe liście po zasuszeniu i sproszkowaniu mogą służyć jak ceniona przyprawa kuchenna.

Pokrój: zwarty i wzniesiony, rośliny rozwijają się tworząc sztywne łodygi, osiągające wysokość, w zależności od warunków uprawy, nawet do 80 cm, rośliny wykazują tendencję do rozkrzewiania się w górnych częściach pędów, które są pokryte kędzierzawymi liści, o intensywnej zielone barwie, łodygi są grube, mają chrupką i jędrną strukturę, dolne części łodyg są wyraźnie spłaszczone i mają jasnozieloną, niemal biała barwę, która płynnie zmienia odcień na ciemniejszy w wierzchołkowych partiach łodygi.

Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako baza lub składnik do sałatek i surówek warzywnych, jako naturalna dekoracja posiłków, do konsumpcji po obróbce termicznej, jako surowiec na susz i domowe przetwory.

Termin siewu: przygotowanie rozsady, od lutego do połowy marca, na rozsadniku pod osłonami, przeniesienie rozsady na stałe miejsce, od połowy maja do połowy czerwca.

Rozstawa: 40 x 30 cm.

Termin zbioru: od sierpnia do końca października.

Mrozoodporność: roślina zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.

Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu zasobnym w próchnice i niezakwaszonym.

Szczegóły produktu

Specyficzne kody

EAN13
5906493009856

Szybkie porównanie

Produkt
Seler naciowy Nuget 0,5g ROL SELER NACIOWY NUGET 0,5g MARCHEW ARLETA 5g MARCHEW ARLETA 5g SAŁATA LOLLO BIONDA 1G ZIELONA SAŁATA LOLLO BIONDA 1G ZIELONA SAŁATA LOLLO ROSSA 1G CZERWONA SAŁATA LOLLO ROSSA 1G CZERWONA
Dostępność
Cena
2,35 zł
2,60 zł
2,90 zł
2,90 zł
Opis
  • Odmiana wczesna, uprawiana z rozsady. Łodygi wzniesione o jasnozielonej barwie. Liście kędzierzawe.
  • Ogonki liściowe jada się na surowo w postaci sałatek lub gotowane jak szparagi.
  • Wymaga gleby próchnicznej, niezakwaszonej.
  • Zaletą tej odmiany jest brak tendencji do zielenienia i kumulowania azotanów.
  • Odmiana przeznaczona do bezpośredniego spożycia i przechowywania.
Brak cech do porównania

Przeglądane produkty

Brak produktów