
KAPUSTA PEKIŃSKA FORCO F1 0,5g
- Przeznaczona do uprawy całorocznej.
- Wytwarza bardzo duże, podłużne, jasnozielone główki o wyraźnym białym unerwieniu, chrupkich liściach i masie do 1,5kg.
- Odmiana odporna na wybijanie w pędy kwiatostanowe.
(0,08 zł za 1 g)
Płatność i dostawa
Bezpieczne płatności z paynow
Odbiór osobisty w Słupsku
Ambrosia to średnio wczesna i plenna odmiana grochu cukrowego przeznaczona do uprawy na stanowiskach polowych, z siewu bezpośredniego. Wysiew nasion może być prowadzony już od początku marca, ponieważ kiełkujące rośliny odznaczają się wysoką odpornością na niskie temperatury i dobrze znoszą wiosenne przymrozki. Rośliny rozwijają się tworząc wiotkie, ulistnione łodygi, obficie pokryte strąkami, osiągające wysokość, w zależności od warunków uprawy nawet do 100 cm. Rośliny wykazują tendencję do pokładania się i wymagają podpierania na podporach lub podwiązywania do palików.
Odmiana Ambrosia wytwarza zielone strąki, o prostym kształcie, z ostrym zakończeniem, wypełnione nasionami o podobnym wybarwieniu. Strąki posiadają grube, pozbawione włókien, ściany i mogą być przeznaczone do konsumpcji. Wnętrze strąków jest szczelnie wypełnione nasionami, o regularnych, niemal kulistych kształtach i gładkiej powierzchni. Warzywo nabiera walorów konsumpcyjnych po około dwóch miesiącach od siewu. Odmiana odznacza się podwyższoną odpornością na choroby, co pozwala na prowadzenie uprawy przy ograniczonym wsparciu chemicznych środków ochrony roślin.
Nasiona odmiany Ambrosia charakteryzują się obfitością cukrów, którym zawdzięczają słodki smak, oraz szeroki zastosowaniem konsumpcyjnym. Świeża nasiona wraz ze strąkami są polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako dodatek do potraw na ciepło, składnik sałatek warzywnych lub w formie zdrowej przekąski. Strąki utrzymują swoje walory po obróbce termicznej, jako dodatek do zup, a także w procesach przetwórczych, jako surowiec na domowe przetwory, oraz po zamrożeniu.
Strąki: średniej długości, wyrównane rozmiarowo, o regularnych prostych lub delikatnie wygiętych kształtach, z ostrym zakończeniem, osadzone na krótkich ogonkach, o grubych, bezwłóknistych ścianach, szczelnie wypełnione nasionami, o regularnych, niemal kulistych kształtach i gładkiej powierzchni, strąki wraz z nasionami są jednolite kolorystycznie, o zielonym wybarwieniu, odznaczają się wysoką zawartością cukrów, soczystością oraz wysokimi walorami smakowymi.
Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako dodatek do otraw na ciepło, składnik sałatek lub zdrowa przekąska, do konsumpcji po obróbce termicznej, jako składni zup, jako surowiec na domowe przetwory, do mrożenia.
Termin siewu: bezpośrednio na stanowiska polowe, od marca do połowy kwietnia.
Rozstawa: 20 x 4 cm.
Termin zbioru: od czerwca do końca lipca.
Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna.
Stanowisko: nasłonecznione, udaje się na każdym, odpowiednio wilgotnym, podłożu, najlepiej w drugim roku po oborniku.
Produkt |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dostępność |
|
|
|
|
Cena |
3,70 zł
|
2,90 zł
|
2,40 zł
|
4,30 zł
|
Opis |
|
|
- odmiana wczesna, okrągła - ciemnozielona skórka z białymi marmurkowymi prążkami - polecana do faszerowania |
- w typie Halloween - małe, waga 250-300g - łatwe do rzeźbienia - miąższ idealny do pieczenia i zup |
Brak cech do porównania | ||||