• Obecnie brak na stanie
Kapusta chińska pak choi 2g
Vilmorin

Kapusta chińska pak choi 2g

Indeks: 2348
3,70 zł

(1,85 zł za 1 g)

Brutto
  • Pak Choi wytwarza rozety liściowe, które mogą być spożywane w całości, najsmaczniejsze są jednak ich zgrubiałe ogonki liściowe.
  • Przeznaczenie: Może być zjadana na surowo, a także gotowana, uszona, smażona. Można z niej również przygotowywać zupy.
Ilość
  Obecnie brak na stanie

 

Płatność i dostawa

 

Bezpieczne płatności z paynow

 

Odbiór osobisty w Słupsku

Pak Choi to bardzo wczesna odmiana kapusty chińskiej, przeznaczona do uprawy na stanowiskach polowych, z siewu bezpośredniego lub z rozsady. Warzywo rozwija się w formie luźnej rozety liściowej i nie tworzy charakterystycznych dla kapusty zwartych główek.

Odmiana Pak Choi wytwarza rozetę złożoną z liści o zielonych blaszkach osadzonych na zgrubiałych ogonkach, o białym wybarwieniu. Liście mogą być spożywane w całości, jednak najsmaczniejsze są mięsiste ogonki, w blaszkach liściowych wyraźnie wyczuwalna jest charakterystyczna goryczka. Odmiana Pak Choi, z uwagi na krótki okres wegetacji, polecana jest do uprawy poplonowej na zbiór jesienny. Warzywo należy do grupy roślin długiego dnia, dlatego uprawa wiosenna obarczona jest ryzykiem wybicia w pędy kwiatostanowe, co pozbawia roślinę walorów konsumpcyjnych.

Kapusta chińska Pak Choi ma szerokie zastosowanie kulinarne, a obfitość witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy sprawia, że zaliczana jest do grupy warzyw superfood. Warzywo polecane jest do konsumpcji bezpośredniej, jako baza lub dodatek do sałatek lub surówek. Kapusta Pak Choi utrzymuje swoje walory w procesach obróbki termicznej, po ugotowaniu lub uduszeniu.

Rozety liściowe: luźne, złożone z liści o łezkowatym kształcie, blaszki liściowe grubo żyłkowane, jednolite kolorystycznie, o jasnozielonym wybarwieniu, z wyraźnie wyczuwalnym aromatem goryczki, osadzone na grubych i mięsistych ogonkach liściowych, o białej barwie.

Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako baza lub dodatek do sałatek lub surówek, do konsumpcji po obróbce termicznej.

Termin siewu: od połowy marca do połowy kwietnia, na rozsadniku, pod osłonami, przeniesienie rozsady na stałe miejsce po rozwinięciu przez siewkę czterech liści, co następuje po ok. trzech tygodniach, od połowy kwietnia do maja lub w lipcu, wprost na stałe miejsce.

Rozstawa: 25 x 25 cm.

Termin zbioru: zbiór wiosenny: od maja do czerwca, zbiór jesienny: od września do października.

Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna.

Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, zasobnym w próchnicę i składniki pokarmowe.

Szczegóły produktu

Specyficzne kody

EAN13
5907617303911

Szybkie porównanie

Produkt
Kapusta chińska pak choi 2g Kapusta chińska pak choi 2g MARCHEW JADALNA ARLETA 5g MARCHEW JADALNA ARLETA 5g DYNIA ZWYCZAJNA CUKINIA DI NIZZA 2g DYNIA ZWYCZAJNA CUKINIA DI NIZZA 2g DYNIA ZWYCZ. SAM ORANGE 0,5g (Halloween) DYNIA ZWYCZ. SAM ORANGE 0,5g (Halloween)
Dostępność
Cena
3,70 zł
2,90 zł
2,40 zł
4,30 zł
Opis
  • Pak Choi wytwarza rozety liściowe, które mogą być spożywane w całości, najsmaczniejsze są jednak ich zgrubiałe ogonki liściowe.
  • Przeznaczenie: Może być zjadana na surowo, a także gotowana, uszona, smażona. Można z niej również przygotowywać zupy.
  • Zaletą tej odmiany jest brak tendencji do zielenienia i kumulowania azotanów.
  • Odmiana przeznaczona do bezpośredniego spożycia i przechowywania.

- odmiana wczesna, okrągła

- ciemnozielona skórka z białymi marmurkowymi prążkami

- polecana do faszerowania

- w typie Halloween

- małe, waga 250-300g

- łatwe do rzeźbienia

- miąższ idealny do pieczenia i zup

Brak cech do porównania