- Obecnie brak na stanie

(11,20 zł za 1 g)
Płatność i dostawa
Bezpieczne płatności z paynow
Odbiór osobisty w Słupsku
Noire de Crimee „Czarny Książe” to średnio wczesna odmiana pomidora wielkoowocowego, przeznaczona do uprawy na stanowiskach polowych lub pod nieogrzewanymi osłonami. Roślina rozwija się w formie wzniesionego, silnie rozgałęziającego się pędu, osiągającego wysokość ok. 180 cm. Krzewy, z uwagi na silną tendencję do rozrastania się, należy przycinać oraz podwiązywać od palików lub prowadzić na podporach.
Odmiana Noire de Crimee „Czarny Książe” swoją zwyczajową nazwę zawdzięcza oryginalnej, niespotykanej barwie owoców oraz wytrawnym walorom smakowym. Pomidory mają ciemno purpurową niemal brązową barwę, z wyraźnymi smugami i pręgami w okolicach szypułki, o zielonym lub ciemno zielonym wybarwieniu. Owoce mają kuliste, nieco spłaszczone kształty, delikatnie żebrowaną powierzchnię oraz pokryte są cienką i gładką skórką. Odmiana wyróżnia się wytrawnym smakiem, miąższ posiada wyraźnie słonawy aromat i nie wymaga doprawiania, co sprawia, że warzywo polecane jest osobą ograniczającym spożycie soli.
Pomidory Noire de Crimee są polecane głównie do bezpośredniej konsumpcji, w formie przekąski, jako dodatek na kanapki oraz składnik sałatek warzywnych. Oryginalne wybarwienie nadaje warzywu walorów ozdobnych, co sprawia, że pomidor może stanowić naturalną dekorację potraw wegetariańskich oraz mięsnych.
Owoce: duże, osiągające przeciętną masę wahającą się w przedziale od 160 do 190 g, o kulistym lub eliptycznym kształcie, z delikatnie żebrowaną powierzchnią, pokryte cienką i gładką skórką, z widocznym połyskiem, niejednolite kolorystycznie, dominuje ciemno purpurowa niemal brązowa barwa, w okolicach szypułki występują podłużne przebarwienia, o zielonym lub ciemno zielonym kolorze, miąższ o podobnej, zróżnicowanej barwie, soczysty, z wyraźnie wyczuwalnym, słonym aromatem, o wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, w formie przekąski, jako dodatek na kanapki oraz składnik sałatek warzywnych, do dekoracji potraw.
Termin siewu: przygotowanie rozsady, od połowy marca do początku kwietnia, na rozsadniku pod osłonami, przeniesienie rozsady na stałe miejsce, od połowy maja.
Rozstawa: 60 – 70 x 50 – 60 cm.
Termin zbioru: od końca lipca do połowy września.
Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna.
Stanowisko: nasłonecznione i osłonięte od wiatru, po podłożu zasobnym w składniki pokarmowe i odpowiednio wilgotnym.
Produkt |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dostępność |
|
|
|
|
Cena |
5,60 zł
|
2,90 zł
|
2,40 zł
|
4,30 zł
|
Opis |
|
|
- odmiana wczesna, okrągła - ciemnozielona skórka z białymi marmurkowymi prążkami - polecana do faszerowania |
- w typie Halloween - małe, waga 250-300g - łatwe do rzeźbienia - miąższ idealny do pieczenia i zup |
Brak cech do porównania | ||||