- Obecnie brak na stanie

(2,20 zł za 1 g)
Płatność i dostawa
Bezpieczne płatności z paynow
Odbiór osobisty w Słupsku
Charentais to odmiana melona, nana również pod nazwą kantalupa, przeznaczona do uprawy na stanowiskach polowych lub pod osłonami, polecana do konsumpcji bezpośredniej. Nasiona należy wysiewać pod osłony, do skrzynek, na palety lub na rozsadnik, celem przygotowania rozsady, przenoszonej na stałe miejsca, dopiero jak minie ryzyko wiosennych przymrozków. Rośliny o pokroju płożącym, rozwijają się w formie rozkrzewionych rozłogów, pokrytych liśćmi oraz kwiatami, zastępowanymi przez owoce.
Odmiana Charentais wytwarza duże owoce, osiągające masę do 1,5 kg, o regularnych kulistych lub nieznacznie spłaszczonych kształtach. Owoce pokrywa dość cienka ale twarda i delikatnie karbowana, niejednolita kolorystycznie skórka, o jasnożółtej lub zielonkawej barwie, w podłużne, ciemnozielone pasy. Miąższ owoców ma regularne wybarwienie, o intensywnej, pomarańczowej barwie i odznacza się wysokim aromatem. Owoce nabierają walorów konsumpcyjnych po około 85 dniach od przeniesienia sadzonek na stałe miejsca. Zbiory rozpoczynają się w ostatnich tygodniach lata i mogą być kontynuowane w miarę zapotrzebowania oraz dojrzewania kolejnych partii owoców, aż do jesiennych przymrozków. Sadzonki przez umieszczeniem w gruncie, w celu przyspieszania owocowania, należy przyciąć za trzecim liściem właściwym, ponieważ gatunek owocuje na pędach drugiego rzędu.
Odmiana Charentais wytwarza okazałe owoce, o wysokiej zawartości cukrów oraz soków, którym zawdzięczają niezwykle orzeźwiającym aromat i wysokie walory smakowe. Gatunek jest polecany głownie do konsumpcji bezpośredniej, w formie przekąski, jako składnik sałatek owocowych, a także jako dekoracyjny dodatek do lodów i deserów. Niezwykła soczystość sprawia, że owoce, zwłaszcza po schłodzeniu, znakomicie gaszą pragnienie w upalne dni.
Owoce: duże, osiągające masę około 1 – 1,5 kg, o regularnych, niemal kulistych lub eliptycznych kształtach, osadzone na krótkich szypułkach, rozmieszczonych nieregularnie na całej długości pędów, pokryte dość cienką, ale twardą i odporną na uszkodzenia mechaniczne skórką, delikatnie karbowaną, niejednolita kolorystycznie, o jasnożółtej lub zielonkawej barwie, z ciemnozielonymi, podłużnymi pasami, miąższ regularnie wybarwiony, o intensywnej pomarańczowej barwie, obfitujący w cukry oraz soki, niezwykle aromatyczny, o wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: konsumpcja bezpośrednia, w formie przekąski, jako składnik sałatek owocowych lub dekoracyjny dodatek do lodów i deserów.
Termin siewu: przygotowanie rozsady, pod osłony, do pojemników, na palety lub na rozsadnik, w pierwszej połowie kwietnia, sadzenie rozsady, w drugiej połowi maja.
Rozstawa: 100 x 80 cm.
Termin zbioru: we wrześniu i w październiku.
Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna.
Stanowisko: nasłonecznione i osłonięte od wiatru, o podłożu ciepłym, żyznym i odpowiednio wilgotnym.
Produkt |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Dostępność |
|
|
|
|
Cena |
2,20 zł
|
2,70 zł
|
2,30 zł
|
3,10 zł
|
Opis |
|
|
|
|
Brak cech do porównania | ||||