Cebula dymka zimująca – czy warto?
- Adam Chojnowski
- Porady ogrodnicze
- 0 lubi
- 366 Wyświetlenia
- 0 Komentarze


Jednym ze sposobów uzyskania wczesnego plonu cebuli jest jej uprawa z dymki sadzonej jesienią. Na polski rynek jakiś czas temu wkroczyła z dużym sukcesem odmiana japońska cebuli dymki Senshyu Yellow.
Cebula dymka ozima, kiedy sadzimy?
Pani Kasia
Jak głęboko sadzić dymkę? Cebulę sadzimy do gruntu na dwie wysokości cebuli.
Dymkę zimującą sadzi się do gruntu we wrześniu lub w październiku. Pozwala to cebulom ukorzenić się przed zakończeniem wegetacji i nie powoduje wyrastania części nadziemnej roślin, co decyduje o ich dobrej zimotrwałości. Przed sadzeniem, cebulę dymkę możemy zaprawiać środkiem grzybobójczym Kaptan, tak samo jak cebule kwiatów i czosnek. Jak głęboko sadzić? Cebulę sadzimy do gruntu na dwie wysokości cebuli.

Kiedy zbieramy cebulę ozimą?
Dymka zimująca Senshyu Yellow charakteryzuje się wysoką mrozoodpornością. Już wczesną wiosną wykształca szczypior, a zbiór dojrzałych cebul o złotej łusce możliwy jest na przełomie czerwca/lipca. Cebule są lekko spłaszczone, o średniej grubości szyjce, pokryte żółtobrązową suchą łuską. Odmiana Senshyu Yellow odznacza się dobrą plennością i może być dość długo przechowywana. Jest to wczesna odmiana polecana do zaopatrzenia rynku warzyw świeżych oraz przetwórstwa. Tworzy duże, kuliste cebule ze złotą łuską. Powinna być zbierana, gdy 3/4 szczypioru leży i jest nadal zielony.
Komentarze (0)