Winomierz - do pomiaru zawartości cukru i alkoholu w winie BROWIN
    BROWIN

    Winomierz - do pomiaru zawartości cukru i alkoholu w winie BROWIN

    Indeks: 1054
    29,00 zł
    Brutto Dostawa w ciągu 1-2 dni
    • Do pomiaru cukru i określenia potencjalnej zawartości alkoholu 
    • Szklana, wygodna probówka 
    • Czytelna, kolorowa skala 
    • Łatwy pomiar 
    Ilość
      Ostatnie sztuki w magazynie

     

    Płatność i dostawa

     

    Bezpieczne płatności z paynow

     

    Odbiór osobisty w Słupsku

    • Do pomiaru cukru i określenia potencjalnej zawartości alkoholu - areometr przydatny przy nastawach winiarskich i brzeczce piwnej, zakres: 0 do 24°Blg.
    • Szklana, wygodna probówka - wykonany ze szkła cylinderek do płynu, ma płaskie dno, dzięki czemu jest wygodny w trakcie użytkowania.
    • Czytelna, kolorowa skala - umieszczona na pływaku pozwala na łatwe odczytanie pomiaru gęstości płynu w stopniach Ballinga (Blg).
    • Łatwy pomiar - urządzenie jest niezwykle proste w obsłudze. Pomiaru dokonuje się w sposób bezpośredni odczytując wynik na skali.

    Urządzenie skalowane w temperaturze 20 - 21°C.

    Winomierz (cukromierz) to niezbędne urządzenie do szybkiego i precyzyjnego określenia jak wiele cukru znajduje się w nastawie winiarskim lub brzeczce piwnej. Winomierz jest areometrem wyskalowanym w stopniach Ballinga (°Blg) - 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku (moszczu). Probówka, w której dokonuje się pomiaru wykonana jest ze szkła i posiada płaskie dno.

    Dla ułatwienia zakresy zalecanych stężeń cukru w trakcie poszczególnych etapów przygotowania wina wyróżniono odpowiednimi kolorami:

    przed rozpoczęciem fermentacji stężenie cukru nie powinno przekraczać 22°Blg - obszar różowy

    zaraz po dodaniu kolejnych dawek cukru w trakcie fermentacji, wskazania winomierza nie powinny przekraczać 16°Blg – obszar żółty

    odczyt w końcowej fazie fermentacji dla win wytrawnych i półsłodkich, mieścić powinien się w przedziale - obszar zielony

    Areometr ten pozwala również w sposób pośredni określić stężenie alkoholu w winie, poprzez proste obliczenia.

    Użytkowanie :

    W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu pozbawionego cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka. Wartość stężenia cukru odczytujemy wg menisku górnego cieczy.

    Wymiary produktu:

    winomierz:

     wysokość 24 cm

     średnica 1,75 cm

    probówka:

     wysokość 24,5 cm

     średnica zew. 2,2 cm

     średnica wew. 2,0 cm

    W skład zestawu wchodzi:

    szklana probówka

    pływak z naniesioną skalą

    Zakres: od 0 do 24°Blg

    Szczegóły produktu

    2 Przedmioty

    Specyficzne kody

    EAN13
    5904816013054

    Szybkie porównanie

    Produkt
    Winomierz - do pomiaru zawartości cukru i alkoholu w winie BROWIN Winomierz - do pomiaru zawartości cukru i alkoholu w winie BROWIN Zestaw do obciągu wina i piwa Zestaw do obciągu wina i piwa Alkoholomierz - wskaźnik zawartości alkoholu BROWIN Alkoholomierz - wskaźnik zawartości alkoholu BROWIN
    Dostępność
    Cena
    29,00 zł
    19,30 zł
    24,00 zł
    Opis
    • Do pomiaru cukru i określenia potencjalnej zawartości alkoholu 
    • Szklana, wygodna probówka 
    • Czytelna, kolorowa skala 
    • Łatwy pomiar 
    Brak cech do porównania